Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A pilótákat is vádolják az ukrán katasztrófa miatt

2002.07.30. 09:46
Az ukrán főügyész a katonai vezetőket és a pilótákat is vétkes hanyagsággal vádolta, amiért 83 személy vesztette életét a hétvégén Lembergben (Lviv) a világ eddigi legsúlyosabb légibemutató-katasztrófájában.
A pilóták és a katonai vezetők "bűnös felelőtlensége" okozta a lembergi légibemutatón bekövetkezett tragédiát - jelentette ki sajtókonferenciáján Szvjatoszlav Piszkun legfőbb ügyész. Véleménye szerint a pilóták törvénytelen útvonalat választottak a kockázatos repülés végrehajtására. A szabályok súlyos megsértése volt az, hogy a 10 ezer néző feje fölött hajtották végre gyakorlatukat.

A nyomozóhatóságok már több katonai vezetőt, köztük Viktor Sztrelnyikovot, az ukrán légierő parancsnokát is letartóztatták az esettel összefüggésben - írja a BBC. "Véleményem szerint már most kijelenthető, hogy a tragédiát a pilóták bűnös felelőtlensége - mely egy sajátos büntetőjogi kategória - okozta" - nyilatkozta sajtótájékoztatóján Piszkun.

A Kommersant című napilap ugyanakkor arról számol be , hogy a lvovi légibemutatón lezuhant Szu-27 pilótái hibás repülési térképet kaptak.

Nem állhattak volna röppálya alatt

Több szakértő szerint a rendezőknek sem lett volna szabad engedniük, hogy a nézők a légi bemutatón részt vevő gépek röppályája alatt üljenek vagy álljanak. A lezuhant repülőgép szerintük túl alacsonyan repült ahhoz, hogy úgynevezett guruló fordulót mutasson be.

Piszkun elmondta, hogy döntés született a pilóták előzetes letartóztatásáról, akik egyelőre ideiglenes őrizet alatt vannak, de ügyvédeik felkereshetik őket.

Nem zárják ki a terrorcselekmény lehetőségét sem

A Szu-27-es vadászgép hajtóművei a földhöz csapódás pillanatában is működtek - közölte a szerencsétlenség körülményeit vizsgáló bizottság egyik tagja az ITAR-TASZSZ-szal. Kezdetben voltak olyan hírek, hogy a 83 halálos áldozatot követelő tragédiát hajtóműhiba okozta, de ezt most az állami bizottság megcáfolta, ahogyan azt is, hogy madarak kerültek volna a hajtóműbe, s azért zuhant le a Szuhoj.

A főügyész hangoztatta, hogy több szempontból vizsgálják a katasztrófát, így nem zárják ki a terrorcselekmény lehetőségét sem. Vizsgálják azt is, hogy a pilótáknak a bemutató előtt miért kellett egy másik, ugyanolyan vadászrepülőre szállniuk, és nem azzal repülniük, amelyikkel korábban gyakoroltak.

Vétkes hanyagsággal vádolta a főügyész a 14. légi hadtest parancsnokát, helyettesét és a repülésvezető helyettesét is, mert a pilóták számára összeállított repülési terv figyelmen kívül hagyta a biztonsági előírásokat, ami végül is a katasztrófát előidézte.

Nem csak a pilóták felelősek

Jevhen Marcsuk, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács elnöke kijelentette: a szerencsétlenséget az okozta, hogy a Szu-27-es vadászgép eltért az előírt pályától és berepült a repülőtér övezetébe, ahol emberek tartózkodtak. A repülőgép a földet érintve egy másodperc alatt száz méter tett meg - ezért volt olyan sok áldozat. Azonban nem szabad kizárólag a pilótákat hibáztatni, akik egyébként sokkos állapotban vannak és nem tudnak magyarázatot adni gépük lezuhanására.

Leonyid Kucsma ukrán elnök hétfőn rendeletben tiltotta be a katonai technika, köztük repülőgépek bemutatóját Ukrajnában. Az államfő egy másik döntéssel elhalasztotta az ukrán hadihajók csütörtökre, az ukrán haditengerészet 10. évfordulója alkalmából a Krímbe tervezett díszszemléjét.

Műszerhiba okozhatta a moszkvai repülőszerencsétlenséget
Ha az ukrajnai légiparádén bekövetkezett katasztrófa okát nem is, a vasárnapi moszkvai repülőszerencsétlenség okát már tudni vélik: ideiglenes vizsgálati eredmények szerint a repülőgép lezuhanását az okozta, hogy elmozdult az irányításban, s különösen a repülési magasság beállításában fontos szerepet játszó vízszintes vezérsík. Ez irányíthatatlanná tette a járművet, amely egyenesen a föld felé zuhant. A gép fekete dobozát is megvizsgálták, de mint kiderült, az sem működött: nem jegyzett fel semmit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!