Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Házi őrizetben marad a burmai ellenzéki vezér

2008.05.27. 17:05
A burmai hatóságok újabb félévvel meghosszabbították Aung Szan Szú Kji házi őrizetét, a legendás ellenzéki vezető az elmúlt 18 évben 12 évet töltött szabadságától megfosztva. A házi őrizete ellen tiltakozó híveit őrizetbe vették a hatóságok.

A burmai katonai hatóságok újabb hat hónappal meghosszabbították Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezető házi őrizetét - közölték helyi kormányforrások.

A politikus asszonyt egy hivatalos küldöttség kereste fel kedden otthonában, hogy ismertesse vele a végzést. Sok forrás utalt arra, hogy a kormánytól származó értesülésekkel ellentétben a házi őrizet most meghosszabbított időtartama bizonytalan. A múltban általában fél- vagy egyéves volt a hosszabbítás ideje.

A Nobel-békedíjas ellenzéki politikus 2003 óta él megszakítás nélkül házi őrizetben Rangunban, egy meglehetősen rossz állagú házban. Akkori házi őrizetbe vételét "az ő személyének védelmével" indokolták a hatóságok, miután követői és a katonai kormányzatot támogatók között összecsapások törtek ki.

Aung Szan Szú Kji az utóbbi 18 évből több mint tizenkettőt töltött szabadságától megfosztva. Kálváriája azt követően kezdődött, hogy pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) az 1990 májusában megrendezett parlamenti választásokon elsöprő győzelmet aratott, de a junta nem ismerte el a voksolás eredményét. Az ellenzéki politikus szabadon engedését azóta több nemzetközi szervezet, köztük az ENSZ is számtalanszor követelte mindhiába, és az asszony a burmai elnyomástól szenvedők jelképes alakjává vált.

Büntetése meghosszabbításának közlésével egy időben kedden hívei igyekeztek otthonánál tiltakozni a döntés ellen, de a biztonsági erők feltartóztatták a háza felé tartó menetet, és 16 személyt, köztük egy 12 éves kisfiút őrizetbe vettek - közölte a francia hírügynökséggel az NLD egyik szóvivője.

Burmát 1962 óta a hadsereg irányítja. A mostani junta 1988-ban azt követően került hatalomra, hogy egy Aung Szan Szú Kji vezette felkelést brutálisan levertek.