Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Fegyveres leszámolás a vezetőségi ülésen?

2005.01.31. 01:00
Ismét történt valami Mianmarban. A rangooni utcákon terjengő hírek szerint őrizetbe vették az októberben letartóztatott miniszterelnök utódját. A nyilvánosság elől hetek óta eltűnt kormányfő állítólag tűzpárbajba keveredett Than Shwe diktátorral és Maung Aye-val, a vezér elsőszámú helyettesével. Aye állítólag meghalt. Személyi titkára biztosan, de ő lehet, hogy egy szerelmi drámát követő öngyilkosság következtében.

Vadnyugati stílusú pisztolypárbajjá fajult Mianmar három legfelsőbb vezetőjének vitája, legalábbis a rangooni teaházakban terjedő pletykák szerint. Mivel a katonai diktatúra szigorú ellenőrzés alatt tartja a helyi sajtót, a politikai pletykák számítanak az egyedüli tájékozódási pontnak az országban - leszámítva a szomszédos Thaiföld kormányának gyakorta nem sokkal megbízhatóbb értesüléseit.

A nyugati diplomaták ugyan egyelőre tagadják a terjedő pletykákat. Thaksin Shinawatra thaiföldi miniszterelnök is igyekezett cáfolni a már katonai puccsról szóló híreket.

Eltűnt, meghalt, megsérült

A véreskezű kormányfő
A korrupciós vádakkal leváltott Khin Nyunt helyére kinevezett Soe Win a katonai diktatúra leghírhedtebb figuráinak egyike. 1988-ban a tábornok rendelte el a rangooni körzeti kórház lövetését, mivel az a demokráciapárti tüntetők egyik központja volt. Több nyugati forrás szerint Win rendelte el 2003-ban Aung San Suu Kyi, a Nobel-békedíjas ellenzéki politikusasszony konvoja elleni véres támadást. A rajtaütésben, melyben a visszafogott becslések szerint több tucat ellenzékit vertek agyon, Kyi asszonyt is bántalmazták, majd házi őrizetbe is vették. Az esetet Win kinevezésekor az amerikai külügyminisztérium is felhozta.

Valami mégis történhetett Mianmarban. Erre utal legalábbis, hogy az októberben saját otthonában ostrom alá vett, majd letartóztatott miniszterelnök-kémfőnök Khin Nyunt helyére kinevezett Soe Win altábornagy január 11. óta eltűnt a nyilvánosság elől. Többek szerint elődjéhez hasonlóan letartóztatták.

A pletykák szerint a lövöldözésre január 20-án került sor Than Shwe, a diktatúra vezetője, elsőszámú helyettese, Maung Aye és a kormányfő között. A tűzharcba állítólag testőreik is beszálltak. Egyes hírek szerint Aye megsérült a tűzharcban, mi több, néhányak állítása szerint meg is halt.

Fegyvertelenül szoktak tárgyalni

"Barátaim nemrég találkoztak Maung Aye-val", mondta egy csuklás után egy nyugati diplomata a híreket cáfolva az Irrawaddy.org Mianmarral foglalkozó portálnak. A fegyveres leszámolás hírének hitelességét gyengíti az is, hogy a honlap szerint a legfelsőbb vezetők űlésein a testőrök ugyan viselhetnek fegyvert, a résztvevők azonban a kapuban leadják azt.

A lap szerint a pletykákat Bo Win Tun, Maung Aye személyi titkárának rejtélyes halála tüzelhette. Bo Win Tun a nyugati diplomaták szerint rajtakapta feleségét egy másik férfival. Mint mesélik, ahelyett, hogy a felszarvazóval végzett volna, öngyilkos lett.

Hírek nélkül

"Miért ölte volna meg magát? Sokkal valószínűbb, hogy az asszonnyal végezzen", mondta az Irrawaddynak Khin Maung Thwin rangooni ügyvéd. Bo Win Tun holttestét ráadásul katonai források szerint is az irodájában találták meg vérbe fagyva. "Miért ment vona vissza az irodába megölni magát?" kétkedett tovább Thwin.

Bármi is az alapja a pletykáknak, megfigyelők szerint az biztos, hogy nagy átalakulások vannak az országot ellenőrzés alatt tartó hadseregben. Puccskísérletről ugyan a nyugati diplomaták sem tudtak, csütörtök estére azonban szinte mindenki fontos bejelentést várt a kormányzattól. Egy veterán burmai tudósító már nap közben tévékkel és rádiókkal vette körbe magát. "Hetek óta várom a híreket, nem engedhetem meg, hogy lemaradjak a bejelentésről", mondta az Irrawaddynak.

Mint kiderült, hiába várt feszülten. A titokzatos junta nem tett semmiféle bejelentést, azon kívül hogy a három vezető (akik között a pletykák szerint egy halott és egy letartóztatott is van), külön-külön gratuláló levelet küldött Indiának az ország ötvenhatodik születésnapja alkalmából.