Ödön
1 °C
11 °C

Burma még Rambót is megviselte

2007.10.02. 11:15
Burma északi részén kialakított fogolytáborokba - a helyi tapasztalatok szerint akár haláltáboroknak is nevezhetnénk ezeket - deportálhat a katonai diktatúra négyezer buddhista szerzetest a demokratikus tüntetések múlt heti véres szétverése után. A szigorú cenzúra miatt még mindig nem világos, hogy mi történt pontosan. A térségben forgató Sylvester Stallone szerint Mianmar "minden képzeletet felülmúló pokol".

Négyezer buddhista szerzetest tartanak fogva Rangoonban a demokratikus tiltakozások véres leverése óta, jelentette a BBC. A most egy használaton kívüli versenypályán elzárt szerzeteseket a kiszivárgó hírek szerint az ország északi részén kialakított büntetőtáborokba szállítaná át a rezsim.

A brit hírszájt beszámolója szerint a szerzetesek közül többen megtagadták az étkezést. Az országból kiszivárgó, nehezen ellenőrizhető hírek szerint a hadsereg több kolostoron is rajtaütöttek, szerzeteseket vertek és gyilkoltak. Rangoonban, ahová a hírek szerint visszatért az élet, a szerzetesek letartóztatása óta sokan attól tartanak, hogy a hadsereg hamarosan a városiakon is bosszút állhat.

A szerzetesek bebörtönzése amúgy véget vetett a tiltakozó mozgalomnak. A múlt heti véres történésekről azonban máig nincsenek pontos beszámolók. A hivatalos közlemények tíz halálos áldozatról beszélnek, de biztos, hogy ennél lényegesen több áldozata volt a tömegbe lövetéseknek.

A mianmari rezsim mindenesetre továbbra is szigorú hírzárlatot tart, a katonák kamerákat koboznak el az utcákon, nehogy képek juthassanak ki az országból a leszámolásról. A rezsim az ENSZ különleges megbízottjának a munkáját is akadályozza, a tényfeltáró küldetésre érkezett Ibrahim Gambarival keddig még csak nem is voltak hajlandóak találkozni a burmai vezetők.

A tiltakozó mozgalom szétverése Hollywood figyelmét is Mianmarra irányíthatja. Erre utal a John Rambo című alkotását a burmai-thai határon forgató Sylvester Stallone érzelmes nyilatkozata is.

Stallone ugyan nyolc napja, azaz még a tiltakozások szétverése előtt elhagyta a térséget, de a hathónapos forgatás tapasztalatai alapján "a legvadabb álmainkban szereplő pokolként" jellemezte Burmát. Mint mondta, a határvidék teljesen el van aknásitva, a mindennapos elnyomást rengeteg amputált lábú, levágott fülű ember jelképezi. Stallone azt is megemlítette, hogy a forgatás során a burmai katonák rájuk lőttek és "súlyos következményekkel" fenyegették őket, ha tovább forgatnak a határfolyó mentén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?