István, Vajk
17 °C
34 °C

Burma még Rambót is megviselte

2007.10.02. 11:15
Burma északi részén kialakított fogolytáborokba - a helyi tapasztalatok szerint akár haláltáboroknak is nevezhetnénk ezeket - deportálhat a katonai diktatúra négyezer buddhista szerzetest a demokratikus tüntetések múlt heti véres szétverése után. A szigorú cenzúra miatt még mindig nem világos, hogy mi történt pontosan. A térségben forgató Sylvester Stallone szerint Mianmar "minden képzeletet felülmúló pokol".

Négyezer buddhista szerzetest tartanak fogva Rangoonban a demokratikus tiltakozások véres leverése óta, jelentette a BBC. A most egy használaton kívüli versenypályán elzárt szerzeteseket a kiszivárgó hírek szerint az ország északi részén kialakított büntetőtáborokba szállítaná át a rezsim.

A brit hírszájt beszámolója szerint a szerzetesek közül többen megtagadták az étkezést. Az országból kiszivárgó, nehezen ellenőrizhető hírek szerint a hadsereg több kolostoron is rajtaütöttek, szerzeteseket vertek és gyilkoltak. Rangoonban, ahová a hírek szerint visszatért az élet, a szerzetesek letartóztatása óta sokan attól tartanak, hogy a hadsereg hamarosan a városiakon is bosszút állhat.

A szerzetesek bebörtönzése amúgy véget vetett a tiltakozó mozgalomnak. A múlt heti véres történésekről azonban máig nincsenek pontos beszámolók. A hivatalos közlemények tíz halálos áldozatról beszélnek, de biztos, hogy ennél lényegesen több áldozata volt a tömegbe lövetéseknek.

A mianmari rezsim mindenesetre továbbra is szigorú hírzárlatot tart, a katonák kamerákat koboznak el az utcákon, nehogy képek juthassanak ki az országból a leszámolásról. A rezsim az ENSZ különleges megbízottjának a munkáját is akadályozza, a tényfeltáró küldetésre érkezett Ibrahim Gambarival keddig még csak nem is voltak hajlandóak találkozni a burmai vezetők.

A tiltakozó mozgalom szétverése Hollywood figyelmét is Mianmarra irányíthatja. Erre utal a John Rambo című alkotását a burmai-thai határon forgató Sylvester Stallone érzelmes nyilatkozata is.

Stallone ugyan nyolc napja, azaz még a tiltakozások szétverése előtt elhagyta a térséget, de a hathónapos forgatás tapasztalatai alapján "a legvadabb álmainkban szereplő pokolként" jellemezte Burmát. Mint mondta, a határvidék teljesen el van aknásitva, a mindennapos elnyomást rengeteg amputált lábú, levágott fülű ember jelképezi. Stallone azt is megemlítette, hogy a forgatás során a burmai katonák rájuk lőttek és "súlyos következményekkel" fenyegették őket, ha tovább forgatnak a határfolyó mentén.