Emőke
-4 °C
9 °C

Újabb katonák indulnak New Orleansba

2005.09.03. 18:26
Hétezer újabb katonát vezényel Bush elnök a Katrina hurrikán sújtotta térségbe, még 90 ezer ember vár kitelepítésre New Orleansban.
Hétezer további aktív katonát vezénylenek a következő 72 órában a Katrina hurrikán sújtotta térségbe - jelentette be szombaton George Bush amerikai elnök.

"A helyzet óráról-órára javul. A feladat nagysága azonban több erőforrást igényel. Sok állampolgárunk nem kapja meg a szükséges segítséget, és ez elfogadhatatlan... A legfőbb cél a jog és a rend helyreállítása és érvényre juttatása, és a mentési, talpraállítási erőfeszítések segítése" - hangoztatta George Bush heti rádióbeszédében, amelyet a szokásoktól eltérően egyenesben sugároztak a Fehér Ház rózsakertjéből.

Az amerikai elnök közölte, hogy négyezer katona már a térségben van és további több mint hétezret - köztük tengerészgyalogosokat - a következő 24-72 órában vezényelnek a Mexikói-öböl térségébe az ország különböző támaszpontjairól. A természeti csapás sújtotta övezetben már ott van a nemzeti gárda 21 ezer tagja is.

Az amerikai elnök a térségben tett pénteki szemleútja nyomán döntött a katonák kivezényléséről. A szemleút után az elnök tanácskozást folytatott Donald Rumsfeld védelmi, Michael Chertoff belbiztonsági miniszterrel és másokkal, akik a Katrina pusztítása utáni talpra állítás terveit készítik.

Bush szemleútjáról visszatérve péntek este kijelentette, hogy a katasztrófára adott válasszal elégedett, az eredményekkel viszont nem. Elutasította ugyanakkor azt a felvetést, hogy az Egyesült Államok nem képes a kétfrontos harcra, nem tud egyszerre háborút viselni Irakban, és megbirkózni a természeti csapás következményeivel.

"Mindkettőt elvégezzük. Van elegendő erőforrásunk ahhoz, hogy mindkettőt megtegyük" - mondta az elnök, s megígérte, hogy lecsapnak a pusztítás nyomán aktívabbá vált bűnözőkre és erőszakoskodókra, élelmet és gyógyszert juttatnak a szűkölködőknek és heteken belül helyreállítják a Mexikói-öböl partján lévő államokban az áramszolgáltatást, amelynek hiánya jelenleg milliókat sújt.

Bush azonnal aláírta a 10,5 milliárd dolláros sürgősségi segélycsomagról szóló törvényt, amelyet aznap hagyott jóvá a kongresszus, és emlékeztetőt adott ki, amelyben arra figyelmeztetve, hogy a Katrina pusztítása károkat okozhat a nemzetgazdaságnak, hivatalosan felhatalmazott a stratégiai olajtartalékok megcsapolására.

A Fehér Ház szombaton közölte, hogy Bush hétfőn újabb látogatást tervez a természeti csapás sújtotta térségbe. Azt is bejelentették, hogy az amerikai elnök jövő szerdára tervezett washingtoni találkozóját Hu Csin-tao kínai államfővel elhalasztják a természeti katasztrófa miatt.

A nagy erőkkel zajló mentésnek hála, szombatra már csak ötezer ember maradt a hurrikán sújtotta New Orleans pokollá vált fedett stadionjában, a Superdome-ban, a városból és repülőteréről azonban még további 90 ezer embert kell kimenekíteni.

A nemzeti gárda közölte, hogy helyi idő szerint hajnalban kénytelenek voltak megszakítani a nélkülözéstől, erőszakos cselekményektől és a stadionban eluralkodott káosztól meggyötört emberek elszállítását, mivel nem érkezett több autóbusz, amellyel folytathatták volna a kiürítést. (A gárda illetékese egy korábbi nyilatkozatában kétezerre tette a fedett stadionban veszteglők számát.

A Mississippi folyó torkolatában fekvő New Orleans lakóit a város elhagyására szólították fel a múlt héten a Katrina hurrikán közeledése miatt, a menekülni nem tudó vagy nem akaró embereket ugyanakkor a hatóságok néhány nagyobb középületben, köztük a Superdome fedett stadionban gyűjtötték össze, ahol csütörtökig 30 ezren zsúfolódtak össze.

Miközben a pokollá vált Superdome kiürítés jól halad, amerikai források szerint még 50 ezer ember vár kimenekítésre a Katrina nyomán nagyobb részt víz alá került város más részeiben, és a távolabb lévő repülőtérről is még 40 ezer embert kell biztonságba helyezni.

A város kongresszusi központjában ugyancsak árvízi menekültek ezrei várakoznak összezsúfolódva, s csak remélhetik, hogy a nemzeti gárda által New Orleansba küldött újabb erők hamarosan biztonságba helyezik őket.

A Superdome autóbuszokkal való kiürítését a szomszédos Texas állam nagyszabású mentési akciója tette lehetővé, ahol pénteken újabb befogadóhelyeket nyitottak a Katrina hurrikán pusztítása miatt menekülni kényszerülőknek. Mivel Houston fedett stadionjában, az Astrodome-ban már 15 ezren vannak, a polgármester megnyittatta a kongresszusi központot és a kiállítási csarnokot is.

A lassan országos méretűvé váló segélyakcióban 94 ezer otthonát elhagyni kényszerülő ember már fedélre lelt a vöröskereszt kilenc államban létrehozott, összesen 284 menedékhelyén. Az áldozatok megsegítésére gyűjtött adományok értéke szombatra meghaladta 200 millió dollárt.

Vezető amerikai szenátorok "hatalmas kudarcnak" nevezték azt, ahogy a washingtoni kormányzat reagált a Katrina hurrikán pusztítására, és kétpárti vizsgálatot kezdeményeztek az okok feltárására.

Susan Collins republikánus törvényhozó, aki a szenátus kormányzati ügyek bizottságát vezeti, és Joseph Lieberman, a testület vezető demokrata tagja együtt jelentette be, hogy a jövő héten, amikor a szenátus a nyári szünet végeztével újból elkezdi a munkát, megkezdik a vizsgálatot.

Választ követelünk arra a kérdésre, hogyan következhetett be ez a hatalmas fiaskó, szögezték le közös nyilatkozatukban a törvényhozók. Egyre nyilvánvalóbb, hogy súlyos hiányosságok voltak a felkészülésben, és ezek kritikus időszakban hátráltatták a mentési munkálatokat - fogalmaztak a szenátorok.

Tízezer újabb nemzeti gárdistát küld a Pentagon

A Pentagon 10 ezer nemzeti gárdistát vezényel Louisiana és Mississippi államokba, hogy részt vegyenek a segélyezési erőfeszítésekben; velük 40 ezerre nő a természeti csapás sújtotta térségben segítő nemzeti gárdisták száma.

Az amerikai védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy az újabb nemzeti gárdistákat, akik az államok kormányzójának irányítása alatt állnak, ráadásként küldik a George Bush elnök által kivezényelt hétezer aktív szolgálatban lévő katonához.

Az amerikai hadsereg szombaton légihidat létesített a New Orleansba, hogy felgyorsítsa az elöntött városba rekedtek kimenekítését. A repülőgépekkel elsősorban a város konferenciaközpontjába összezsúfolódott 25 ezer embert akarják kivinni, jelentette a Fox News amerikai hírtelevízió.

A hadsereg helikopterei öt percenként landolnak és veszik fedélzetükre a bajbajutottakat. A hatóságok azt remélik, hogy ily módon szombat estére kiüríthetik a konferenciaközpontot.

Az amerikai kormány három hatalmas luxus tengerjáróhajót bérelt hat hónapnyi időtartamra, hogy átmeneti szállást biztosíthasson a Katrina hurrikán áldozatainak - jelentette be szombaton a Carnival Cruise Lines hajózási társaság.

Két hajó, az Ecstasy és a Sensation, amely több mint 2600 ember befogadására alkalmas, a texasi Galveston kikötőjében horgonyoz majd, az 1800 embert befogadó Holiday pedig az alabamai Mobile-ban.