Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bush-t perlik a képviselők

2002.06.12. 09:10
Az amerikai kongresszus 31 tagja kedden jogi keresetet nyújtott be George Bush ellen, aki szerintük megsérti az alkotmányt a rakétavédelmi rendszerek kiépítését korlátozó szovjet-amerikai ABM-szerződés egyoldalú felmondásával.
A Bush-kormányzat még tavaly decemberben bejelentette, hogy 2002. június 13-ától érvénytelennek tekinti az 1972-ben a Szovjetunióval megkötött, a rakétavédelmi rendszerek kiépítését korlátozó szerződést.

A Bush ellen jogi lépéseket kezdeményező képviselők annak kimondását várják a bíróságtól, hogy nemzetközi szerződéseket csak a kongresszus egyetértésével lehet érvényteleníteni, következésképp Bush elnök megsérti az Amerikai Egyesült Államok alaptörvényét, amikor e szerződést a törvényhozás megkérdezése nélkül egyoldalúan semmisnek nyilvánítja.

A Bush-kormányzat lépésének célja, hogy lehetővé tegye a sokat vitatott amerikai rakétapajzs-rendszer tervének megvalósítását - emlékeztetett az AFP.