Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Bush és Chirac az orosz elnökkel értekezett

2003.04.05. 20:51
A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint szombaton a francia és az amerikai elnök egyaránt telefonon kereste meg Vlagyimir Putyin orosz államfőt.
Az iraki válság rendezésében, a humanitárius problémák megoldásában való ENSZ-szerepvállalásról folytatott eszmecserét szombaton telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Jacques Chirac francia államfő.

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint a francia elnök által kezdeményezett beszélgetés az iraki válságról folytatott orosz-francia legfelsőbb szintű egyeztetések keretébe illeszkedett. Putyin és Chirac egyaránt kedvezően értékelte a közelmúltban, pénteken Párizsban megtartott hármas, orosz-francia-német külügyminiszteri tárgyalások eredményét.

E találkozón a külügyminiszterek az iraki háború mielőbbi befejezését, gyors emberbaráti segítségnyújtást sürgettek. A moszkvai közlemény szerint a két elnök a közel-keleti válság rendezésének kérdéseiről is véleményt cserélt.

Szükséges a párbeszéd

Az ismert nézetkülönbségek ellenére az orosz-amerikai "intenzív politikai párbeszéd" folytatásának szükségességét hangsúlyozta az iraki válság kapcsán Vlagyimir Putyin orosz államfő és George W. Bush amerikai elnök szombati telefonbeszélgetése során. A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint az amerikai elnök hívta fel orosz kollégáját.

Moszkva a telefonbeszélgetésből csak az iraki válságra vonatkozó részről adott tájékoztatást, kiemelve, hogy a kétoldalú párbeszéd folytatására olyan megoldások keresése miatt van szükség, amelyek megfelelnének a nemzetközi közösség érdekeinek. Bush és Putyin ezzel összefüggésben áttekintette a különböző szintű orosz-amerikai találkozók terveit is.