Piroska
-2 °C
5 °C

Kihallgatták Busht a kémbotrány miatt

2004.06.24. 19:42
Kormányzati nyomozók hallgatták ki Ovális irodájában George Bush amerikai elnököt azzal kapcsolatban, hogyan került tavaly nyilvánosságra egy CIA-ügynök neve - jelenti a BBC Online.
Patrick J. Fitzgerald amerikai államügyész hetven percen keresztül faggatta George Bush amerikai elnököt az Ovális irodában - írja a BBC Online. Azért indult nyomozás, hogy kiderüljön, hogyan került Valerie Plame, CIA-ügynök neve újságírók tudomására.

A Fehér Ház szóvivője tájékoztatása szerint az elnök örömmel osztotta meg információit a nyomozókkal. A vallomást egyébként nem eskü alatt tette Bush. A beszélgetésen Bush ügyvédje, Jim Sharp is részt vett - tudósít a Bloomberg.

Ki buktatta le?

Mint az Index korábban hírt adott róla, tavaly nyilvánosságra került egy amerikai diplomata feleségének neve, aki egyben aktív CIA-ügynök is volt. A diplomata szerint feleségét az amerikai kormányzat buktatta le, mert bírálta az iraki politikát.

A Bush-adminisztráció 2002 elején megbízta Joseph Wilson volt nagykövetet azoknak az értesüléseknek a kivizsgálásával, amelyek szerint a Szaddám Huszein vezette iraki rendszer az afrikai Nigerből próbált dúsított uránt beszerezni.

Nigeri vizsgálódása után Wilson arra a következtetésre jutott, hogy ezek a vádak megalapozatlanok. Bush elnök mégis felhasználta őket az unió helyzetéről szóló januári beszédében az Irak elleni katonai beavatkozás szükségességének alátámasztására.

Az ügy kirobbanása után átfogó vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogyan került újságírókhoz az ügynök neve. Az Egyesült Államokban ugyanis bűncselekménynek számít aktív ügynök kiadása, és több éves börtönnel is büntethető.