Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százhetvenezer fős minisztérium a terrorizmus ellen

2002.06.07. 11:19
Gyökeresen átszervezik az Egyesült Államok biztonsági szolgálatait -jelentette be George W. Bush amerikai elnök. Az FBI vezetője szerint részben a nem megfelelő technikai háttér okozta kudarcukat.
A határvédelemtől kezdve a hírszerzési információk nyomon követéséig minden feladatot egybefogó minisztérium létrehozásáról számolt be televíziós nyilatkozatában George W. Bush amerikai elnök. A honi biztonság minisztériuma több mint 100 különböző ügynökség munkáját veszi át. Bush "sürgős küldetésnek" az új minisztérium létrehozását és kérte a kongresszust, hogy szavazzon meg évi 37 milliárd dolláros költségvetést a tárcának.

A minisztériumnak mintegy 170 ezer alkalmazottja lenne, és Tom Ridge, a Fehér Ház honi védelmi hivatalának jelenlegi igazgatója lenne a vezetője. Ez lesz az amerikai kormány legnagyobb átszervezése 1947 óta, amikor is az országos biztonsági törvény értelmében létrehozták a védelmi minisztériumot, a nemzetbiztonsági tanácsot és a CIA-t. Tudósítók szerint ezzel az intézkedéssel el akarják terelni a figyelmet a CIA és az FBI szeptember 11-ével kapcsolatos hibáiról.

Az új minisztérium feladatai

Az előterjesztések szerint a minisztérium a következő feladatokat kapná: elemezné a kormányügynökségek, beleértve az FBI, a CIA és az NSA információit, ellátná a fontos közlétesítmények és eszközök (atomerőművek, légtér, vasút, úthálózat) védelmét. Ezenkívül összefogná a nukleáris, vegyi és biológiai támadásokra való felkészülést. Továbbá egyesítené a határok és a különböző régiók védelmét ellátó hatóságokat, és átvenné a titkosszolgálatok irányítását. A tervek szerint a CIA és az FBI továbbra is független maradna, de információikat át kell küldeniük az felállítandó minisztériumba további feldolgozásra.

Szegényes infrastruktúra?

Washingtonban tovább folytatódtak a meghallgatások a biztonsági szolgálatok baklövéseivel kapcsolatban. Az FBI igazgatója, Robert Mueller a szenátus jogi bizottsága előtt elmondta, hogy bizonyos változások már történtek, mert szeptember 11-i események óta minden reggel megbeszélést tartott a CIA vezetőjével, George Tenettel. Hozzátette azt is, hogy a nem megfelelő szintű technikai háttér is részben felelős azért, hogy nem vették észre az összefüggéseket. Ezért támogatást szeretnének a hivatal számítógépes rendszerének fejlesztéséhez.

Hibalista

A 22 éve az FBI-nál dolgozó Coleen Rowley ügynök azt vallotta a bizottság előtt, hogy egy 13 oldalas feljegyzést küldött Muellernek, amelyben részletezte az FBI szeptember 11-el kapcsolatos melléfogásait. Elmondta, hogy a terrorizmus visszaszorításához szükséges az FBI bürokráciájának feltérképezése, és égetően szükség volna olyan emberekre, akik átlátják az összefüggéseket. Rowley azt is leírta jegyzeteiben, hogy a szervezet magas rangú vezetői akadályozták a minneapolisi ügynökök munkáját. Ez a csoport Zacarias Moussaoui után nyomozott, akiről azt gyanítják, hogy ő lett volna a huszadik merénylő szeptember 11-én.