Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Százhetvenezer fős minisztérium a terrorizmus ellen

2002.06.07. 11:19
Gyökeresen átszervezik az Egyesült Államok biztonsági szolgálatait -jelentette be George W. Bush amerikai elnök. Az FBI vezetője szerint részben a nem megfelelő technikai háttér okozta kudarcukat.
A határvédelemtől kezdve a hírszerzési információk nyomon követéséig minden feladatot egybefogó minisztérium létrehozásáról számolt be televíziós nyilatkozatában George W. Bush amerikai elnök. A honi biztonság minisztériuma több mint 100 különböző ügynökség munkáját veszi át. Bush "sürgős küldetésnek" az új minisztérium létrehozását és kérte a kongresszust, hogy szavazzon meg évi 37 milliárd dolláros költségvetést a tárcának.

A minisztériumnak mintegy 170 ezer alkalmazottja lenne, és Tom Ridge, a Fehér Ház honi védelmi hivatalának jelenlegi igazgatója lenne a vezetője. Ez lesz az amerikai kormány legnagyobb átszervezése 1947 óta, amikor is az országos biztonsági törvény értelmében létrehozták a védelmi minisztériumot, a nemzetbiztonsági tanácsot és a CIA-t. Tudósítók szerint ezzel az intézkedéssel el akarják terelni a figyelmet a CIA és az FBI szeptember 11-ével kapcsolatos hibáiról.

Az új minisztérium feladatai

Az előterjesztések szerint a minisztérium a következő feladatokat kapná: elemezné a kormányügynökségek, beleértve az FBI, a CIA és az NSA információit, ellátná a fontos közlétesítmények és eszközök (atomerőművek, légtér, vasút, úthálózat) védelmét. Ezenkívül összefogná a nukleáris, vegyi és biológiai támadásokra való felkészülést. Továbbá egyesítené a határok és a különböző régiók védelmét ellátó hatóságokat, és átvenné a titkosszolgálatok irányítását. A tervek szerint a CIA és az FBI továbbra is független maradna, de információikat át kell küldeniük az felállítandó minisztériumba további feldolgozásra.

Szegényes infrastruktúra?

Washingtonban tovább folytatódtak a meghallgatások a biztonsági szolgálatok baklövéseivel kapcsolatban. Az FBI igazgatója, Robert Mueller a szenátus jogi bizottsága előtt elmondta, hogy bizonyos változások már történtek, mert szeptember 11-i események óta minden reggel megbeszélést tartott a CIA vezetőjével, George Tenettel. Hozzátette azt is, hogy a nem megfelelő szintű technikai háttér is részben felelős azért, hogy nem vették észre az összefüggéseket. Ezért támogatást szeretnének a hivatal számítógépes rendszerének fejlesztéséhez.

Hibalista

A 22 éve az FBI-nál dolgozó Coleen Rowley ügynök azt vallotta a bizottság előtt, hogy egy 13 oldalas feljegyzést küldött Muellernek, amelyben részletezte az FBI szeptember 11-el kapcsolatos melléfogásait. Elmondta, hogy a terrorizmus visszaszorításához szükséges az FBI bürokráciájának feltérképezése, és égetően szükség volna olyan emberekre, akik átlátják az összefüggéseket. Rowley azt is leírta jegyzeteiben, hogy a szervezet magas rangú vezetői akadályozták a minneapolisi ügynökök munkáját. Ez a csoport Zacarias Moussaoui után nyomozott, akiről azt gyanítják, hogy ő lett volna a huszadik merénylő szeptember 11-én.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!