Jusztin
14 °C
31 °C

Bush manipulálni akarta az iraki választásokat

2005.07.18. 06:30
George Bush amerikai elnök tervbe vette, hogy kulisszák mögötti eszközökkel befolyásolja a januárban tartott iraki választásokat egy Amerika-barát kormány megalakítása érdekében - írta a New Yorker című amerikai lap a hét végén.
A Fehér Ház azt szerette volna titkos úton, bizonyos jelöltek és pártok támogatásával elérni, hogy az Irán-barát síita pártok háttérbe szorításával alakuljon Bagdadban kormány - olvasható a jelenlegi és korábbi washingtoni kormányhivatalnokok közlésére hivatkozó tényfeltáró cikkben.

A kongresszus ellenállt

Bush jóváhagyta az iraki választások manipulálását célzó tervet, de a kongresszusi ellenállás miatt végül visszakozott.

A New Yorker szerint Bush eleinte a kongresszus ellenében is ragaszkodott a tervhez, magas rangú kormánytisztviselők azonban ezt cáfolták. Azt viszont nem tagadták, hogy ősszel kiterjedt vita zajlott az adminisztráción belül arról, miképpen tudná Washington ellensúlyozni a síita pártok széles körű támogatottságát.

Az újság meg nem nevezett korábbi katonai és hírszerző tiszteket idézett, akik elmondták: az amerikai kormány olyannyira előrehaladt a titkos terv kivitelezésével, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyes volt tisztjeit és egyéb kormányon kívüli személyeket már ki is jelöltek a feladat végrehajtására, valamint a kongresszus által "nem feltétlenül jóváhagyott" összegeket el is különítettek a célra.

Frederick Jones, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője a cikkre reagálva annyit közölt: Bush elemezte a helyzetet, és úgy döntött, hogy az amerikai kormány nem próbálja meg befolyásolni az elnökválasztás kimenetelét.

Titkos támogatás

A New Yorker az említett őszi vitában részt vett kormánytisztviselőket is megszólaltatott, akik nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei titokban támogatást nyújtottak egyes jelölteknek bizonyos nemzetközi szervezeteken keresztül. A hivatalnokok ezt a vita hevességéből szűrték le, azokból a hangoztatott érvekből, hogy mekkora kárt okozna, ha az Egyesült Államokkal szemben ellenséges pártok győznének.

A lap végül megállapította: az nem világos, hogy Bush végül miért mondott le a titkos műveletről. Az iraki választásokon az Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh nevével fémjelzett síita szövetség a várakozásoktól elmaradó, 48,1 százalékos győzelmet szerzett.