Judit
3 °C
7 °C

Bush következetes irányítást és változásokat ígért

2004.09.03. 07:12
Határozott és következetes irányítást ígért George Bush amerikai elnök az Egyesült Államok választópolgárainak közép-európai idő szerint pénteken hajnalban a Republikánus Párt négynapos New York-i konvenciójának a zárónapján.
Úgy vélem, az ország határozott, következetes, elvi alapokon nyugvó irányítást akar, és ezért fogjuk az önök segítségével megnyerni a választást. Világos, előremutató tervem van arra, hogy a világot biztonságosabbá tegyük, Amerika pedig nagyobb derűlátással tekintsen a jövőbe - hangoztatta George Bush beszédében, amelyben hivatalosan is elfogadta jelölését a november 2-i elnökválasztásra.

"Harcolunk a veszély ellen"

"Nem büszkeségből vagy hatalomvágytól vezérelve harcolunk a terrorizmus ellen szerte a világon, hanem azért, mert állampolgáraink élete veszélyben forog" - jelentette ki Bush elnök, aki a terrorizmus elleni háborút helyezte újraválasztásáért folytatott kampányának a középpontjába.

"Továbbra is megőrizzük a kezdeményezést, külföldön csapunk le a terroristákra, hogy ne hazai földön kelljen szembeszállni velük" - mondta az elnök, és figyelmeztetett arra, hogy a terrorizmussal szemben bizonytalankodó és gyenge Amerikával "a világ tragédiába sodródna". Változatlan céljának nevezte a szabadság terjesztését a Közel-Kelet tágabb térségében.

Az elnök gazdasági-belpolitikai kérdésekről szólva hangoztatta, hogy a globalizálódó világban az Egyesült Államokban kell a legkedvezőbb feltételeket teremteni a munkahelyteremtő gazdasági növekedésnek. Az együttérző konzervativizmus filozófiájára hivatkozva leszögezte, hogy a kormánynak az emberek életét nem irányítania kell, hanem megkönnyíteni számukra. A változó világban az emberek életükben többször váltanak munkahelyet, pályát, foglalkozást. Az elnök a szövetségi adórendszer egyszerűsítését, az egészségbiztosítás, a nyugdíjbiztosítás megreformálását ígérte, mert azokat a tegnap, és nem a jövő igényeihez szabták.

Az konvenció helyszínéről két személyt is kivezettek, akik közbekiáltásokkal akarták megzavarni az elnök beszédét. A New York-i Union Square téren eközben mintegy ötezren tüntettek az elnök politikája ellen.

George Pataki elnök akar lenni?

Az elnököt George Pataki, New York állam kormányzója konferálta fel a küldötteknek. Hála istennek, hogy 2001. szeptember 11-én olyan elnökünk volt, aki nem azon sopánkodott kezeit tördelve, hogy mi rosszat tett Amerika, hanem megértette, hogy azért támadták meg, amit helyesen tett - mondta Pataki. A kormányzó beszédében azon élcelődöt, hogy szerinte John Kerry annyit váltogatta nézeteit a háború ügyében, hogy talán már maga sem tudja: mi volt legutóbb az álláspontja. Pataki a lapok szerint szemét 2008-ra vetve elnöki ambíciókat dédelget, s ebben segítheti kiemelt szereplése a nagy médianyilvánosságot biztosító konvención.

A konvenció első három napjának felszólalói szinte kizárólag a biztonság kérdéseiről szóltak. Rudy Giuliani volt New York-i polgármester, Dick Cheney alelnök és mások élesen támadták a Demokrata Pártot, valamint annak elnökjelöltjét, John Kerryt, de mindannyiukon túltett egy demokrata párti szenátor, a saját pártjával hadilábon álló Zell Miller, akinek acsarkodó beszéde sok mérsékelt republikánus szavazóban is visszatetszést keltett.

John Kerry kampányigazgatója, Mary Beth Cahill Bush beszédét a 2000-ben tett és azóta szüntelen megszegett ígéretei felmelegítésének nevezte. Negyven perc nem teheti jóvá négy év kudarcát - tette hozzá.

Az elnökjelölt-állító konvenció több floridai tagja már a zárás előtt hazautazott a déli szövetségi állam partjaihoz közeledő Frances hurrikán miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?