Móric
14 °C
17 °C

Bush következetes irányítást és változásokat ígért

2004.09.03. 07:12
Határozott és következetes irányítást ígért George Bush amerikai elnök az Egyesült Államok választópolgárainak közép-európai idő szerint pénteken hajnalban a Republikánus Párt négynapos New York-i konvenciójának a zárónapján.
Úgy vélem, az ország határozott, következetes, elvi alapokon nyugvó irányítást akar, és ezért fogjuk az önök segítségével megnyerni a választást. Világos, előremutató tervem van arra, hogy a világot biztonságosabbá tegyük, Amerika pedig nagyobb derűlátással tekintsen a jövőbe - hangoztatta George Bush beszédében, amelyben hivatalosan is elfogadta jelölését a november 2-i elnökválasztásra.

"Harcolunk a veszély ellen"

"Nem büszkeségből vagy hatalomvágytól vezérelve harcolunk a terrorizmus ellen szerte a világon, hanem azért, mert állampolgáraink élete veszélyben forog" - jelentette ki Bush elnök, aki a terrorizmus elleni háborút helyezte újraválasztásáért folytatott kampányának a középpontjába.

"Továbbra is megőrizzük a kezdeményezést, külföldön csapunk le a terroristákra, hogy ne hazai földön kelljen szembeszállni velük" - mondta az elnök, és figyelmeztetett arra, hogy a terrorizmussal szemben bizonytalankodó és gyenge Amerikával "a világ tragédiába sodródna". Változatlan céljának nevezte a szabadság terjesztését a Közel-Kelet tágabb térségében.

Az elnök gazdasági-belpolitikai kérdésekről szólva hangoztatta, hogy a globalizálódó világban az Egyesült Államokban kell a legkedvezőbb feltételeket teremteni a munkahelyteremtő gazdasági növekedésnek. Az együttérző konzervativizmus filozófiájára hivatkozva leszögezte, hogy a kormánynak az emberek életét nem irányítania kell, hanem megkönnyíteni számukra. A változó világban az emberek életükben többször váltanak munkahelyet, pályát, foglalkozást. Az elnök a szövetségi adórendszer egyszerűsítését, az egészségbiztosítás, a nyugdíjbiztosítás megreformálását ígérte, mert azokat a tegnap, és nem a jövő igényeihez szabták.

Az konvenció helyszínéről két személyt is kivezettek, akik közbekiáltásokkal akarták megzavarni az elnök beszédét. A New York-i Union Square téren eközben mintegy ötezren tüntettek az elnök politikája ellen.

George Pataki elnök akar lenni?

Az elnököt George Pataki, New York állam kormányzója konferálta fel a küldötteknek. Hála istennek, hogy 2001. szeptember 11-én olyan elnökünk volt, aki nem azon sopánkodott kezeit tördelve, hogy mi rosszat tett Amerika, hanem megértette, hogy azért támadták meg, amit helyesen tett - mondta Pataki. A kormányzó beszédében azon élcelődöt, hogy szerinte John Kerry annyit váltogatta nézeteit a háború ügyében, hogy talán már maga sem tudja: mi volt legutóbb az álláspontja. Pataki a lapok szerint szemét 2008-ra vetve elnöki ambíciókat dédelget, s ebben segítheti kiemelt szereplése a nagy médianyilvánosságot biztosító konvención.

A konvenció első három napjának felszólalói szinte kizárólag a biztonság kérdéseiről szóltak. Rudy Giuliani volt New York-i polgármester, Dick Cheney alelnök és mások élesen támadták a Demokrata Pártot, valamint annak elnökjelöltjét, John Kerryt, de mindannyiukon túltett egy demokrata párti szenátor, a saját pártjával hadilábon álló Zell Miller, akinek acsarkodó beszéde sok mérsékelt republikánus szavazóban is visszatetszést keltett.

John Kerry kampányigazgatója, Mary Beth Cahill Bush beszédét a 2000-ben tett és azóta szüntelen megszegett ígéretei felmelegítésének nevezte. Negyven perc nem teheti jóvá négy év kudarcát - tette hozzá.

Az elnökjelölt-állító konvenció több floridai tagja már a zárás előtt hazautazott a déli szövetségi állam partjaihoz közeledő Frances hurrikán miatt.