Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Bush: Bátran védtük az amerikaiakat

2006.09.08. 12:58
A CIA-őrizetesek vallomásai antrax támadástól is megmentették az USA-t, és 86 veszélyes terroristát azonosítottak, jelentette be George W. Bush. A korábban titkosított dokumentumokból több megakadályozott terrortámadásra derült fény. Az Európai Unió követeli, hogy hozzák nyilvánosságra, pontosan mely országokban működtek a titkos börtönök. A gyanúsítottak közül Lengyelország ismételten tagadta, hogy náluk valaha működött CIA-börtön.

Egy lépfene-támadástól is sikerült megmenteni az Egyesült Államokat a CIA titkos külföldi börtöneiben fogva tartott terroristagyanús személyek vallomásai alapján, mondta el George W. Bush elnök a CBS televíziónak csütörtökön. Bush a héten ismerte el nyilvánosan, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos külföldi börtönöket működtet, amelyekben terrorizmussal gyanúsított embereket vallatnak.

Az elnök védelmébe vette a CIA titokban tartott vallatási-kihallgatási módszereit, a Fehér Ház pedig a bejelentéssel egy időben a titkos börtönök létezését igazoló, korábban zárolt dokumentumokat tett közzé arról, hogy az amerikai felderítés milyen értékes információkhoz jutott a titokban fogva tartottaktól. "Ez annak hallgatólagos elismerése, hogy bátran felléptünk olyan információk beszerzése érdekében, amelyek segítségével meg tudjuk védeni az amerikai népet" - fogalmazott Bush.

Többet is meghiúsítottak

A Los Angeles Times idézett is a börtönök létét bizonyító, korábban zárolt dokumentumokból, melyek szerint a CIA 86 olyan embert azonosított titkos külföldi börtöneiben terrorizmus gyanújával fogva tartottak vallomásai alapján, akiket az al-Kaida kiszemelt merényletek végrehajtására. Több mint felük még szabadon van.

A korábban titkos dokumentumokból a tervezett antrax támadáson kívül egy olyan merénylet tervére is fényt derített a CIA, amely szerint délkelet-ázsiai merénylők repülőgépes robbantásokat hajtottak volna végre Amerika nyugati partjainál. Kiderült az is, hogy a CIA a vallomások alapján tudott megakadályozni egy nagyszabású merényletet, amelyet amerikai haditengerészeti erők ellen terveztek a kelet-afrikai Dzsibutiban. A vallomásokból értesültek arról is, hogy milyen kiterjedt okmányhamisító hálózatot foglalkoztat az al-Kaida, hogy embereit az Egyesült Államok területére tudja juttatni.

Az EU az országokra kíváncsi

Az Európai Unió nem tartja kielégítőnek a börtönökkel kapcsolatban eddig nyilvánosságra hozott információkat. Az Európai Parlament (EP) több képviselője követelte, tegyék közzé, hol működtek a titkos börtönök. "Tudnunk kell, hogy EU-tagállamok vagy jelölt országok kormányai törvénytelen cselekedetek érintettjei-e" - érvelt Wolfgang Kreissl-Dörfler szocialista párti német EP-képviselő, aki tagja a CIA állítólagos kelet-európai titkos börtönei ügyében kutakodó különbizottságnak. "Sürgősen meg kell vitatni ezt az ügyet Lengyelországgal és Romániával, valamint más EU-tagállamok kormányaival is" - tette hozzá.

A Fehér Ház mindössze annyit közölt, hogy a "száznál kevesebb" külföldi gyanúsított kihallgatását az Egyesült Államokon kívül folytatja. November óta többek közt Lengyelország és Románia merült föl lehetséges helyszínként, ezután indult meg az EP vizsgálata. Az ügyben az Európa Tanács is vizsgálódik.

Az EU újra felszólít

A Bush-kormányzat "nemcsak saját korábbi hazugságait hozta napvilágra, hanem nevetségessé tette európai kormányoknak azokat az arrogáns vezetőit is, akik elutasították a foglyok jogtalan kiszolgáltatásával kapcsolatos félelmeinket, mondván, hogy azoknak nincs semmi alapjuk" - fogalmazott a brit liberális demokrata Sarah Ludford, a vizsgálóbizottság helyettes vezetője. Az Európai Unió ismét felszólította csütörtökön a tagállamokat, hogy vizsgálják ki, működött-e a területükön ilyen titkos börtön.

A lengyel államfő már csütörtökön megismételte korábbi cáfolatait, melyek szerint az országában a CIA nem működtetett titkos börtönt. Lech Kaczynski kijelentette, teljesen biztos, hogy elnökségének decemberi kezdete óta nem működött semmiféle titkos CIA-börtön Lengyelországban, biztosították arról is, hogy hivatalba lépése előtt sem létezett ilyen börtön az országban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!