Tekla
9 °C
20 °C

Bush: A háború még nem ért véget

2006.09.12. 09:39
George Bush a civilizációért folytatott küzdelemnek nevezte a terrorellenes harcot az amerikai nemzethez intézet hétfő esti beszédében. Az Egyesült Államok elnöke Washingtonból, a Fehér Házból szólt országa lakosságához a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes terrormerényletek ötödik évfordulóján. Fő műsoridőben, kilenc órakor mondott beszédét az összes országos tévécsatorna adását megszakítva egyenesben közvetítette.

George Bush egységre hívott fel ebben a küzdelemben, amelyet - mint hangsúlyozta - végig kell harcolni. A terrorellenes harc több mint katonai konfliktus, ez a XXI. század meghatározó ideológiai harca - hangsúlyozta.

A gonosz arca

"Azért küzdünk, hogy megtarthassuk azt életformát, amelyet a szabad nemzetek élveznek" - mondta. Hozzátette, hogy 9/11 Amerika számára több, volt mint tragédia, megváltoztatta az emberek világképét. Az amerikaiak 2001. szeptember 11-én meglátták a "gonosz arcát", de bátorsággal reagáltak.

"Amerika olyan háborút vív, amely irányt fog szabni ennek az évszázadnak"

Az amerikai elnök - aki az emlékezés napján ellátogatott az eltérített repülőgépek becsapódásának helyszíneire New Yorkban, a Washington melletti Pentagonhoz, valamint a Pennsylvania állambeli Shanksville mellé - azt mondta, Amerika nem kért ebből a háborúból, minden amerikai azt kívánja, érjen véget. "Én is ezt szeretném. De a háború még nem ért véget, és mindaddig nem ér véget, amíg vagy mi, vagy a szélsőségesek nem kerülnek ki belőle győztesként" - mondta.

Az ovális irodában felolvasott beszédében az amerikai elnök azt körvonalazta, mi forog kockán a terrorellenes harcban. "Ha nem győzzük le most az ellenségeinket, akkor a gyerekeinkre egy olyan Közel-Keletet hagyunk, amelyet atomfegyverrel rendelkező terrorista államok és radikális diktátorok fognak lerohanni" - figyelmeztetett. Azt hangoztatta, hogy Amerika olyan háborút vív, amely irányt fog szabni ennek az évszázadnak, és milliók sorsát fogja meghatározni az egész világon.

George Bush arra szólította fel az amerikai népet - amelynek a közvélemény-kutatások szerint mint nagyobb hányada fordul el az iraki háborútól és a Bush-féle globális terrorellenes háborútól -, hogy egységben és elhatározottsággal állja ki a történelem próbáját.

Egységbe forrt

A beszéd után több tévécsatornán megszólaló elemzők megjegyezték: 9/11 után rövid időre egységbe forrt Amerika és a külföld is felsorakozott az Egyesült Államok mögött. Azóta viszont az amerikai nemzet a pártvonalak mentén végletesen megosztottá vált, és sok, korábban Amerikát támogató ország az emberi jogok megsértésével, a türelem hiányával vádolja Washingtont és azzal, hogy nem tartja tiszteletben a világ kulturális sokszínűségét.