Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Bush a Fülöp-szigeteken

2003.10.18. 11:11
A Fülöp-szigeteknek a terrorizmus elleni harcban játszott szerepét méltatta a Manilába érkező amerikai elnök. Bush a "legfőbb NATO-n kivűli szövetségesnek" nevezte a Fülöp-szigeteket.
A nemzetközi terrorizmus ellen vívott küzdelemhez nyújtott hozzájárulásért is köszönetet kíván mondani a Fülöp-szigeteki vezetésnek George Bush amerikai elnök. Az elnök helyi idő szerint pontosan délben megérkezett, ázsiai körútjának második állomására, Manilába. Bush 8 órásra tervezett látogatása során találkozik Gloria Arroyóval, a szigetország államfőjével, akivel várhatóan részletesen megtárgyalja azt a kérdéskört, hogy miként lehetne a térségben tevékenykedő, Manila és Washington érdekeit egyaránt veszélyeztetető szélsőséges iszlám terroristacsoportok elleni harcot még hatékonyabbá tenni.

"Legfőbb szövetséges

Az AFP francia hírügynökség jelentésében utalta arra, hogy az Egyesült Államok nemrégiben a "NATO-n kívüli egyik legfőbb szövetségesének" nevezte a Fülöp-szigeteket. Ez egyben azt is jelenti, hogy a dél-csendes-óceáni ország az eddigieknél is jelentősebb amerikai segélyekre számíthat hadseregének és biztonsági erőinek a fejlesztésére. Bush körútjának első állomása Tokió volt. A Fülöp-szigetekről Thaiföldre utazik tovább, és Bangkokban részt vesz az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsértekezletén. Majd október 21-22-én Szingapúrba látogat, amit egynapos indonéziai tartózkodás követ. A tíznapos elnöki körút Ausztráliában ér véget.