Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Félbeszakították Busht az ausztrál parlamentben

2003.10.23. 10:22
Hevesen védelmezte az Egyesült Államok vezette szövetségesek iraki háborúját és köszönetet mondott az ahhoz nyújtott ausztrál támogatásért George Bush amerikai elnök csütörtökön a canberrai parlamentben, beszédét ellenzéki képviselők mindazonáltal kétszer is félbeszakították.
Az ausztrál törvényhozás két házának együttes ülésén Bush vehemensen védelmezte az amerikai vezetésű szövetségesek iraki háborúját, azt hangoztatva: az Egyesült Államok, Ausztrália és más országok cselekedtek Irakban egy "növekvő veszély" elhárítása érdekében, ahelyett hogy a tragédia közeledtét várták volna. Bush köszönetet mondott az általa kivételes bátorságú vezetőként jellemzett John Howard ausztrál kormányfőnek azért, hogy az a februári 200 ezres háborúellenes ausztráliai tüntetések dacára kitartott Washington támogatása mellett és Canberra kétezer ausztrál katonát vezényelt a Perzsa-öböl térségébe.

Seriffeztek

Bush kitért arra is, hogy az Egyesült Államok és Ausztrália különleges felelősséget visel a béke fenntartásáért a Csendes-óceán térségében. Az amerikai elnök a közelmúltban a terrorizmus elleni harcban vállalt szerepe okán egyenesen "regionális seriffnek" titulálta Ausztráliát. Erre reagálva John Howard a múlt héten inkább "baráti segítségnyújtásnak" nevezte országa regionális biztonsági szerepvállalását, amelyet egyes országok gyanakodva fogadnak az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Bush beszédét az iraki háború védelmezésén és Ausztrália "seriffként" való említésén felháborodott honatyák bekiabálásokkal kétszer is félbeszakították, amire az amerikai elnök úgy reagált, hogy "szereti a szólásszabadságot". Bob Brown, a baloldali irányultságú ausztrál zöldek képviselője viszont azt harsogta, hogy országa nem seriff. A képviselőt és egy párttársát a házelnök távozásra szólította fel, aminek a honatyák azonban nem engedelmeskedtek.

Tüntettek

Az ülés idején a parlament előtt több ezer ember tüntetett háborúellenes jelszavakat skandálva. Bush hat országot felölelő ázsiai-csendes-óceániai körútjának utolsó állomásaként érkezett szerda este Ausztráiába, ahonnan még csütörtökön hazautazik az Egyesült Államokba.