Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Az amerikaiak nem bíznak Bush problémamegoldó képességében

2002.11.04. 08:40
Az amerikaiak 50 százaléka bízik, 46 százaléka viszont kételkedik abban, hogy George W. Bush elnök képes megoldani az iraki kérdést - derül ki az amerikai Time magazin hétfői számában közzétett közvélemény-kutatásból.
A Time és a CNN hírtelevízió megbízásából a Harris Interactive intézet által készített felmérés eredményei szerint az amerikaiak 68 százaléka úgy ítéli meg, hogy fontosabb megakadályozni a tömegpusztító fegyverek előállítását, mint Szaddám Huszein iraki elnök hatalmát megdönteni. A megkérdezettek 32 százaléka Huszein rendszerének megbuktatását tartja a legfontosabb feladatnak.

Romlana a gazdaság helyzete?

Az amerikaiak kétharmada arra számít, hogy az Egyesült Államok erő alkalmazásával buktatja meg a bagdadi rendszert a következő hat hónap során. A válaszadók valamivel több mint fele (55 százalék) helyeselne egy szárazföldi katonai akciót, 34 százaléka viszont ellenezné.

Az amerikaiak 89 százaléka gondolja úgy, hogy növekedni fognak az olajárak egy Irak elleni katonai támadás esetén. Hasonlóan magas arányban, 80 százalékuk tart lehetségesnek újabb terrormerényleteket az Egyesült Államokban, illetve 79 százalék szerint az iraki elnök fegyverekkel láthat el terrorista szervezeteket amerikai csapásmérés esetén. A megkérdezettek több mint fele (59 százalék) attól fél, hogy a gazdaság helyzete tovább romlik az Irak elleni katonai támadás nyomán.

Az elnök nem képes megoldást találni?

Az amerikaiak fele kételkedik abban, hogy Bush elnök képes átlátni az ország gazdasági helyzetét és megoldást találni a problémákra, 45 százalék viszont bizalmat szavazott Bushnak ezen a téren is. Ugyanakkor a nyilvánvaló többség (63 százalék 35-tel szemben) ítéli meg úgy, hogy az elnök helyesen kezeli a terrorizmus elleni küzdelmet.

Az AFP által ismertetett, telefonon készített felmérés október 23-24-én készült 1007 ember megkérdezésével; a hibaküszöb plusz-mínusz 3,1 százalék.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!