Géza
-12 °C
-4 °C

Bush csúszik lefelé

2006.11.12. 08:31
Rekord alacsony szintre süllyedt az amerikai elnök hazai népszerűsége, míg a kongresszusi többséget megszerzett demokraták vezetőinek törvényhozási prioritásai nagy támogatottságot élveznek.

A Newsweek megbízásából a keddi kongresszusi választások után készített felmérés adatai szerint az amerikaiaknak 31 százaléka ítéli meg kedvezően az elnök munkáját, az egy héttel korábbi 35 százalék után. A megkérdezettek kétharmada (66 százalék) szerint nem valószínű, hogy Bush elnök a következő, 2008. novemberi elnökválasztásig nagy dolgokat tud véghez vinni. Mindössze 29 százalék elégedett az Egyesült Államok jelenlegi helyzetével, 63 százalék pedig elégedetlen.

A többségnek tetszik a demokrata győzelem

Az amerikaiak 51 százaléka nevezte jó dolognak a demokraták kongresszusi győzelmét. Nagyon nagy támogatottságot élveznek azonban a demokrata párti vezetők által a nyertes választások után ismertetett törvényhozási prioritások. Kiemelkedően sokan, a megkérdezettek 92 százaléka helyesli az idősek gyógykezelésének szövetségi támogatási programjában, a Medicare-ben tervbe vett változtatásokat, amelyeknek a gyógyszerárak csökkentése a célja. A szövetségi minimálbér emelését és az Irakkal kötött kormányzati szerződések kivizsgálását a válaszadók egyaránt 89-89 százaléka tartja helyesnek. Szinte ezzel azonos, 88 százalékos támogatottságot élvez a diákhitelek kamatának csökkentése.

Irak a republikánusok esélye?

Irak kérdésében ugyanakkor a közvélemény attól tart, hogy a demokraták elsietik az amerikai csapatok kivonását. A megkérdezettek 78 százaléka nyugtalan (ezen belül 51 százalék "nagyon nyugtalan") amiatt, hogy a demokraták esetleg túl gyors csapatkivonásra törekednek. Sokan (69 százalék) attól félnek, hogy az új, demokrata többségű kongresszus akadályozhatja a kormányzatot a terrorizmus elleni küzdelemben.

Nem várnak ismétlést

Az amerikaiak közel fele (48 százalék) azt szeretné, ha a következő elnök demokrata párti lenne. Republikánus elnökjelölt győzelmét 28 százalék kívánja. A lehetséges elnökjelöltek között emlegetett politikusok közül Hillary Clinton, New York állam demokrata szenátora vezet, 33 százalékos támogatottsággal. Condoleezza Rice külügyminiszterre és Rudolph Giulianira, New York volt polgármesterére egyaránt 24-24, míg John McCain republikánus szenátorra 20 százalék adná "jó eséllyel" szavazatát az elnökválasztáson. A november 9-10-én 1006 ember megkérdezésével készített felmérés hibaküszöbe plusz-mínusz négy százalék.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft