Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Bush megvédte testőreit

2004.11.21. 12:35
George Bush amerikai elnöknek saját magának kellett megvédenie egyik testőre testi épségét szombat este Santiago de Chilében, ahol a kissé túlbuzgó chilei biztonságiak nem akarták beengedni az elnököt védő, amerikai titkosszolgálat embereit az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési Szervezet (APEC) csúcstalálkozójának díszvacsorájára.
Az amerikai "titkosszolgák" természetesnek tartották, hogy a 21 APEC-tagállam vezetőjét vendégül látó ünnepélyes vacsorán ők vigyázzák az amerikai elnök épségét, hiába akarták azonban követni Busht az esemény helyszínéül szolgáló Mapocho kultúrpalotába, a chilei biztonságiak elállták útjukat.

A bejáratnál néhány pillanaton belül meglehetős civakodás, lökdösődés alakult ki, és ki tudja, mi lett volna a dolog vége, ha George Bush észre nem veszi a háta mögött zajló perpatvart.

Az amerikai elnök és felesége éppen a vendéglátóval, Ricardo Lagos chilei elnökkel és annak feleségével fényképeszkedett, amikor figyelmes lett a dulakodásra. A házigazdától gyorsan elnézést kérve, maga is beavatkozott a vitába, és saját kezűleg szedte ki testőrszolgálatának parancsnokát a chilei biztonságiak vasmarkából. A megdöbbent chileiek néhány pillanatig még az elnöknek sem akartak engedni, aztán rájöttek miről van szó, és elbocsátották az amerikait, szabaddá téve többi kollégája útját is a díszterem felé.

George Bush pedig - az APEC eseményit rögzítő televíziós közvetítés tanúsága szerint - fejét ingatva, kissé morcos folytatta útját a vacsoraasztalhoz.