Olivér
5 °C
8 °C

Manipulálta az amerikai televíziós katonai szakértőket Bush

2008.04.20. 14:46
A Bush-kormányzat manipulálta az amerikai televízióknak dolgozó katonai szakértőket, hogy kedvezően tüntessék fel a terrorizmus elleni háborút , írta szombaton a New York Times. A kormányzat leginkább azt használta ki, hogy a szakértők különböző, katonai szerződésekre váró cégeknek dolgoztak, vagy azok érdekében lobbiztak.

A Bush kormányzat még az iraki háborút, az invázióra készülve kezdte el kihasználni a (főleg volt katonatisztekből összeverbuvált), a televízióknak dolgozó katonai szakértőket. Akik, állította a New York Times, a tárgyilagosság látszatát keltve ismételgették a kormányzat által propagált témákat és nézeteket. Cserébe a kormányzat lehetővé tette számukra, hogy magas rangú katonai és civil tisztviselőkkel találkozzanak, több utat szerveztek nekik Irakba, vagy a guantanamói támaszpontra, illetve belső kormányzati dokumentumokhoz is hozzájuthattak.

A több milliárdos katonai szerződésekre vágyakozó cégeknek dolgozó szakértők így olyan információkat kaptak, olyan kapcsolatokat építhettek ki, amiket az üzletkötés során kamatoztathattak. Többen elmondták, hogy annak ellenére is a kormányzat álláspontját hangoztatták, hogy gyanították: a kapott információk hamisak. Nem akarták ugyanis elveszíteni kiváltságaikat, és a várható többmilliárdos üzleteket.

A New York Times azután derített fényt az "információs hadműveletre", hogy a lap megnyert egy pert a Pentagon ellen. Ennek eredményeképp bepillanthattak a védelmi minisztérium nyolcezer oldalas iratanyagába, amely bizonyítékul szolgált a kormányzat és a számukra a médiumokban propagandát folytató "szakértők" összefonódására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?