Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A királynő visszaszólt Bushnak

2007.05.09. 11:53
Nagy nevetés fogadta II. Erzsébet brit királynő visszaszólását az amerikai elnöknek. George W. Bush pár napja 200 évet tévedett egyik beszédében, majd egy poénnal ütötte el a királynő morcos reakcióját.

„Elnök úr, azon gondolkodtam, kezdhetem-e a beszédemet azzal, hogy 1776-ban már jártam itt, de nem hiszem, hogy megteszem” – mondta az Egyesült Államokban tett látogatásának utolsó napján egy fogadáson a brit királynő.


A kiszólás előzménye, hogy George W. Bush köszönetet mondott II. Erzsébetnek, amiért 1776-ban segített megünnepelni az Egyesült Államokat. Bush azonnal pontosított 1976-ra, majd a nyelvbotlásra szúrós pillantásokkal reagáló királynőnek odaszúrt még egy megjegyzést: "ön úgy néz rám, ahogy csak egy anya tud a gyermekére".

II. Erzsébet megjegyzését nagy nevetés fogadta az elnöki fogadáson. Később a királynő köszönetet mondott Bushnak az észak-ír békefolyamatban nyújtott segítségéért.

A királynő meghívásának ötlete az elnök feleségétől, Laura Bushtól származott, és ő kényszerítette rá az elnököt, hogy eddigi szokásaival szakítva tisztességes díszvacsorát adjon a magasrangú vendég tiszteletére. Az összeesküvésben a külügyminiszter és a Fehér Ház desszertséfje is segítette, akinek így végre alkalma nyílt villogtatni tudását.

Maga a látogatás amúgy meglehetősen protokoláris jellegű volt. A díszfogadáson Bush arról beszélt, hogy a britek és az amerikaiak alapértékei - a személyi szabadság - ugyanazok, és hogy együtt harcolnak a demokráciáért a világban. A visszafogottabb királynő erre úgy válaszolt, hogy a hivatalos látogatások "alkalmat adnak a jövőbe tekintésre, hogy megújíthassuk elkötelezettségünket a prosperálóbb, biztonságosabb és szabadabb világ mellett".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!