Eleonóra
-1 °C
2 °C

Gyanús gépekre vadászik az ausztrál légierő

2003.10.21. 12:52
Példátlan biztonsági intézkedésekkel készül Ausztrália George W. Bush amerikai elnök szerdai látogatására. A kormány még az alkotmányos alapjogok korlátozásától sem rettent vissza - megvonta a közvetítés lehetőségét a Bush ellen Canberrában demonstráló béketüntetőktől.
Tűzparancsot kaptak az ausztrál Királyi Légierő (RAAF) harci gépei Bush szerdai húszórás látogatása idejére. Az F/A-18-as vadászgépek nem csak az elnöki gép útját biztosítják, a látogatás teljes ideje alatt Canberra felett járőröznek majd - írja a Washington Post.

A gyanús gépeket lelövik

A II. világháború óta ez a második alkalom, hogy felfegyverzett harci gépek járőröznek Ausztrália felett. Erre eddig csak a brit nemzetközösség 54 államfőjének múlt évi csúcsértekezlete idején került sor.

A légierő pilótái arra is utasítást kaptak, hogy bármilyen, gyanúsan viselkedő repülőt lelőjenek. A repülőgépek mellett több egyéb óvintézkedést is foganatosítanak. "Taktikai támadócsapatokat, gyorsreagálású zászlóaljakat is bevetünk" - nyilatkozta a Reutersnak Mike Hannan dandártábornok, az ausztrál hadsereg szóvivője.

Tiltakozó ellenzék

Bush biztonságát szolgálja, hogy Ausztráliában példa nélküli módon megtiltják a belépést a szövetségi parlament épületébe a látogatóknak. Az állandóan látogatható épületet kordonokkal is körbeveszik, távoltartandó a háborúellenes tüntetőket.

A parlament két házának összevont ülésén felszólaló Bush azonban még így is szembesülhet kritikákkal - írja a Post. Ellenzéki képviselők egy csoportja tiltakozásul az iraki háború ellen fehér karszalagot visel majd, és az ellenzék vendégeként az ülésteremben lesz Mamdouh Habib, a guantanamoi bázison terrorizmus gyanújával, de formális vád nélkül két éve fogva tartott két ausztrál állampolgár egyikének felesége is.

Elhallgattatják a béketüntetőket

Bush látogatása ellen Canberrába és más ausztrál nagyvárosokba is béketüntetéseket szerveztek. A canberrai tüntetők a kormány határozata szerint nem használhatnak sem hangosbeszélőket, sem távközlési eszközöket. A kormányhatározatot komoly felháborodást váltott ki a baloldali Demokrata Pártban.

"A közvetítés betiltása a véleményszabadság korlátozása. Egy békés tüntetés résztvevőit akarják elhallgattatni" - bírálta a döntést a demokraták vezetője, Andrew Bartlet.