Auguszta
-7 °C
0 °C

Bush hiába győzködte Putyint

2007.02.14. 19:17
A világ válsággócairól és az amerikai külpolitikáról tartott sajtótájékoztatót szerdán George Bush amerikai elnök.

Iránról George Bush amerikai elnök szerdán a Fehér Házban újságíróknak elmondta: nincs bizonyíték arra, hogy a teheráni kormány rendelte meg az amerikai erők ellen Iránból származó fegyverekkel végrehajtott támadásokat.

Mint a CNN megjegyezte, az amerikai elnök közlése ellentmond több amerikai tisztségviselő bagdadi nyilatkozatának. A hét végén három magas rangú amerikai katonai vezető úgy nyilatkozott: az iráni kormány "legfelső szintje" a felelős az iraki síita milicistáknak a felszereléséért, akik több mint 170 amerikai katona halálát okozták.

Irakról Bush szerdai sajtótájékoztatóján arra figyelmeztette a képviselőházat, amely az elnök által javasolt iraki csapaterősítést elítélő határozat készül elfogadni: katasztrofális következményei volnának annak, ha a bagdadi biztonsági terv kudarccal járna.

"Ha ott elbukunk, az ellenség idáig fog követni minket, ez a szilárd meggyőződésem" - hangsúlyozta. A határozat jelentőségét kisebbítve megjegyezte: a képviselőknek "minden joguk megvan, hogy kifejezzék a véleményüket, és ez egy nem kötelező határozat".

Egyúttal arra szólította fel a képviselőket, minél előbb szavazzák meg a csapatküldés költségeit. "Csapataink számítanak megválasztott washingtoni vezetőikre" - mondta.

Az amerikai elnök türelemre intett, mint mondta, az iraki biztonsági stratégia sikeréhez időre van szükség, és bizonyára több erőszakos esemény lesz a terv végrehajtásának meggátolására.

Oroszország rugalmasságot vár
Oroszország ahhoz hasonló rugalmasságot vár el az iráni atomprogram ügyében az Egyesült Államoktól, mint amilyet Washington az észak-koreai nukleáris programmal kapcsolatban tanúsított, közölte szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Lavrov hangoztatta: Oroszország nem azt mérlegeli, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozzon vagy ne határozatot, hanem azon gondolkodik, miként kezdjenek tárgyalásokat az iráni atomprogramról. "A határozat nem öncél" - szögezte le. Az orosz miniszter arra sarkallta a BT-t, hogy egy olyan "szokatlan megoldást" kutasson fel, amely lehetővé teszi a tárgyalások megkezdését Teheránnal.

Putyinról A Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a müncheni biztonságpolitikai fórumon mondott, hírelemzők szerint a hidegháborús időket idéző beszéde kapcsán kijelentette: az Egyesült Államok és Oroszország találhat közös alapot az együttműködésre a meglévő nézetkülönbségek ellenére.

Ilyen közös alap lehet annak elérése, hogy Irán feladja nukleáris programját, valamint a fegyverzetek és technológiák elterjedésének megakadályozása. Megpróbálta meggyőzni Putyint arról, hogy a demokráciák nem harcolnak egymás ellen, és a NATO-nak stabilizáló szerepe van, de ez nem sikerült.

Észak-Koreáról George Bush visszautasította azt a véleményt, hogy az észak-koreai nukleáris program leállítását célzó megállapodás rossz. Szerinte nincs igaza John Bolton volt ENSZ-nagykövetnek, aki kiábrándítónak tartja az egyezséget.

"Áttörést értünk el" - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy neki mint elnöknek, "minden diplomáciai eszközt meg kell próbálni a cél elérése érdekében".

"Ez egy jó első lépés" - fogalmazott, s azt mondta, most Phenjanon a sor, hogy bezárja fegyverüzemeit és leállítsa nukleáris programját. Észak-Koreának később le is kell szerelnie a gyárakat, be kell bizonyítania, hogy ez a megállapodás működik.

A kiszivárogtatási perről Bush a Washingtonban folyó kiszivárogtatási perhez semmilyen megjegyzést nem volt hajlandó fűzni. Azt a kérdést, adott-e bárkinek meghatalmazást, hogy felfedje a CIA-ügynök személyazonosságát, azzal hárította el: nincs mondanivalója az ügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!