Emőke
-4 °C
9 °C

Bush-gyalázás a polgárjogi harcos temetésén

2006.02.08. 10:51
Politikai demonstrációvá alakult Coretta Scott King, Martin Luther King özvegyének keddi temetése. A polgárjogi harcos házaspár régi barátja és Jimmy Carter exelnök is Bush szidalmazására használta ki az alkalmat. Az elnök kínosan nevetgélt.

Bush-ellenes tiltakozássá fajult Martin Luther King özvegyének temetése, jelentette a Drudgereport. A múlt héten elhunyt Coretta Scott Kinget búcsúztató beszédében egy egykori harcostársuk és Jimmy Carter exelnök is Bush politikáját bírálta.

Fegyverre költi a pénzt

"[Coretta] kiterjesztette Martin harcát a szegénység, a rasszizmus és a háború ellen. Feltárta az okos bombáink okozta rettegést. Tudjuk, hogy nem voltak ott [Irakban] tömegpusztító fegyverek" - zengte Bush felé fordulva a szónoki emelvényről Joseph Lowery tiszteletes, aki Martin Luther Kinggel együtt alapította a Déli Keresztény Vezetők Konferenciáját, a polgárjogi mozgalom egyik alapszervezetét.

A Drudgereport jelentése szerint a gyászoló tömeg két perces álló ovációval üdvözölte szavait, miközben Bush kínosan nevetgélt a székében.

"Milliárdok jutnak háborúra, de a szegényeknek semmi" - folytatta még Lowery, amire újabb álló ováció volt a reakció. Bush újra csak fintorgással reagált a Drudgereport szerint.

Fekete áldozatok

Ahogy Jimmy Carter demokrata exelnök beszédére is csak kínos mosollyal tudott reagálni. Carter, aki elnöksége előtt Georgia, Martin Luther King szülőállamának kormányzója volt, a Katrina hurrikán idején nyújtott teljesítménye miatt bírálta Bush kormányát. "Ez a megemlékezés nem csak Coretta és Martin nagy tetteiről szól, hanem arról is, hogy az egyenlő jogokért folytatott küzdelem még nem ért véget. Csak fel kell idézzük az alabamai, louisianai és mississippi áldozatok arcának bőrszínét" - mondta, újabb álló ovációt kiváltva. (Valójában New Orleansban arányaiban több fehér, mint afroamerika vesztette életét.)

Carter a nemrég kirobbant lehallgatási botrányra is utalt Martin Luther és Coretta Scott Kingre emlékező beszédében. "Személyi szabadságukat sértő módon lehallgatta őket a kormányzat" - mondta. A demokraták alkotmányos vádat szeretnének emelni és meg akarják buktatni Busht az amerikaiak külföldre irányuló, az amúgy szigorú jogszabályokat meg nem sértő, de nem is etikus lehallgatása miatt.

Coretta Scott King temetésén George W. Bush és Jimmy Carter mellett a még élő két másik exelnök, az idősebb George Bush és Bill Clinton is ellátogatott.