József, Bánk
-6 °C
0 °C

Élő adásban égett le Bush

2005.10.14. 11:57
Spontán beszélgetést tervezett a Fehér Ház Bush és tíz amerikai, illetve egy iraki katona részvételével. Biztos ami biztos, a katonák kérdéseit leegyeztették. Pechjükre már ez is adásba került.

Kínos bakit vétett a Fehér Ház. George W. Bush elnök csütörtökön élő adásban beszélgetett tíz amerikai és egy iraki katonával, akik Szaddám Huszein szülővárosában, Tikritben várták a kapcsolást, jelentette az AP. Az elnök a spontánnak tűnő beszélgetésben a szombati alkotmányos népszavazás kapcsán kitartott az iraki jelenlét mellett, mondván a harcot a totális győzelemig folytatják.

Ezután a tervek szerint Bush a katonáknál érdeklődött volna a biztonsági helyzetről.

Hol az őszinteség?

A tervbe azonban egy apró hiba csúszott, a közvetítés elején adásba kapcsolták azt a mikrofont is, amin keresztül a védelmi miniszterium helyettes államtitkára, Allison Barber egyeztette a válaszokat a katonákkal, írja az AP.

Az ügyből akkora botrány keveredett, hogy Scott McClellan fehér házi szóvivő is magyarázkodásra kényszerült. Mint mondta, mindösszesen annyi történt, hogy megbeszélték a katonákkal, hogy mire számíthatnak a konferencián. A demokraták szerint azonban kiderült, hogy az elnök nem akar őszintén beszélni az iraki valóságról.

Történelmi előkép

A Fehér Ház történetében nem ez az első egyenes adásban közvetített baki. A nyolcvanas évek közepén Ronald Reagan, nem tudva, hogy már adásban van, azon viccelődött egy rádióinterjúja előtt, hogy azokban a pillanatokban adott parancsot a Szovjetunió elleni atomtámadásra. A történetet Reagan is elnöksége kiemelkedően vicces pillanatai között tartotta számon, amivel szerinte is csak az vetekedett, amikor elaludt a pápai audiencián.