Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Busht gyalázó pólója miatt tiltották ki a repülőből

2005.10.07. 10:24
Kényszerleszállást hajtott végre egy amerikai légitársaság gépe a nevadai Renóban, csak hogy lehajíthassanak a gépről egy Busht gyalázó pólót viselő hölgyet. Az asszony a jogvédőkhöz fordult.

George W. Busht, Dick Cheneyt és Condoleezza Rice-t gyalázó pólója miatt tiltottak le egy repülőről egy amerikai nőt, jelentette az AP. Lorrie Heasley Los Angelesből utazott volna az oregoni Portlandbe a Southwest fapados társasággal, ám az iraki háború elleni tiltakozásként viselt pólója miatt a gép a nevadai Renóban kényszerleszállást hajtott végre, hogy a nőt és férjét kidobhassák a járatról.

Heasley pólója több utas felháborodását is kiváltotta. Az asszony beleegyezett, hogy egy pulóvert húzzon rá, ám ez alvás közben felcsúszott. Több utas tiltakozása miatt a légikísérők megkérték, hogy fordítsa ki a pólót, vagy hagyja el a repülőt. Heasley ez utóbbit választotta.

"Több unokatestvérem is Irakban szolgál" - magyarázta Heasley, hogy miért viseli a pólót. "Elvileg egy ország felszabadításáért harcolunk, engem meg egy póló miatt kidobnak egy repülőből. Ez nem szabadság" - háborgott az AP-nek nyilatkozva.

A Southwest szóvivője a többi utas panaszaival indokolta a légitársaság döntését. A társaság utazási szabályzatának egyik passzusa elvileg lehetőséget biztosít a "kirívó, obszcén vagy támadó jellegű ruhát" viselő utasok gépről való letiltására.

Allen Lichtenstein, az Amerikai Polgárjogi Unió (ACLU) jogvédő szervezet Las Vegas-i irodavezető ügyvédje szerint mindazonáltal a társaság bajba kerülhet, hiszen Heasleyt felengedték a repülőre, és csak menet közben gondolták úgy, hogy ruházata sérti a társasaság szabályzatát. Heasley már kapcsolatba is lépett az ACLU-val.