Judit
2 °C
7 °C

Korlátozott Bush-gyalázás

2004.07.26. 10:43
A felszólalók szövegeinek cenzúrázásával próbálja megakadályozni John Kerry stábja, hogy Bush-gyalázó happeningé alakuljon át a demokraták jelöltállító gyűlése. Az elnökjelöltet választó ellenzéket tiltakozógyűlések sem fogják megzavarni, a főként békepárti tüntetőket egy mellékutcába rejtették el a biztosító hatóságok. A terrortámadásoktól tartva Bostont erőddé alakították át.
Valóságos erőddé alakították Bostont a biztonságiak a hétfőn kezdődő demokrata nemzeti Gyűlés (DNC) előtt. A csütörtökig tartó rendezvényen John Kerry hivatalosan is elnyeri a demokrata elnökjelöltséget, ezzel megkezdődik az amerikai elnökválasztási kampány hosszúra nyúló finise.

Szeptember 11-től tartanak

A jelöltállító gyűlés tökéletes célpontja lehet a terroristáknak - vélik az amerikai titkosszolgálatok, melyek egy a szeptember 11-hez hasonló terrortámadást sem tartanak elképzelhetetlennek. Ennek érdekében eddig még nem látott méretű biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A sajtóakkreditációról beszámoló tudósítók több órás várakozásokról és bonyolult biztonsági procedúrákról írtak.

Sajtójelentések szerint a demokrata jelölőgyűlés helyszínének minden négyzetméterét álcaöltözetbe bújt mesterlövészek tartják szemmel. A környéken még az autópályák forgalmát is elterelték, a magasvasút megállóit titkosrendőrök tucatjai őrzik.

Tiltakozni csak elzártan, csendben

A biztonsági intézkedések a tiltakozókat is érintik, a főként békepárti tüntetéseket egy kétezer négyzetméteres területre korlátozták. A kijelölt övezet ugyan csak egy háztömbnyire van a gyűlés helyszínétől, a betonkordonok és a szögesdrótók miatt gyakorlatilag észrevehetetlenek lesznek a tüntetők.

Az elszigetelést biztonsági okokkal indokolták a hatóságok, a tiltakozó csoportok szerint azonban ezzel a szólásszabadság alkotmányos jogát sértik. A biztonsági intézkedések következtében egyidőben ezernél több tiltakozó nem tartózkodhat a tüntetőzónában - jelentette az AP.

Mértékkel gyaláznák Busht

A szólás szabadságát a drudgereport demokrata forrásokból származó értesülései szerint a jelölőgyűlésen is korlátoznák. Terry McAuliffe, a Demokrata Párt Nemzeti Bizottságának elnöke szerint legalábbis meg kéne akadályozni, hogy a gyűlés non-stop Bush-gyalázássá alakuljon át.

A drudgereport értesülései szerint a párt tulajdonképpeni elnöke (a nemzeti bizottságok az európai értelemben vett pártelnökségnek felelnek meg) a szervezőket az "értelmetlen" Bush-gyalázás megakadályozására szólította. "Mi nem vagyunk Michael Moore, arról is beszélnünk kell, amit pártolunk, nem csak amit elutasítunk" - utasította a szervezőket McAuliffe egy jólértesült forrás szerint.

Belső cenzúra

A pártvezér persze nem akarja óvni az elnököt. "Természetesen rá kell mutatnunk az elnök hibáira is". A drudgereport értesülései szerint a gyűlöletkampány megakadályozása érdekében Kerry stábja előzetesen az összes szónok beszédét áttekinti, egyedül Al Gore és Ted Kennedy, a két legprominensebb szónokok beszélhetnek cenzúrázatlanul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?