Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bush: 'A főnök én vagyok'

2003.10.14. 11:13
Két szenátor is támadta a hét végén az Egyesült Államok elnökének politikáját. Bush hétfői nyilatkozatában visszautasította a szenátus külügyi bizottságának tagjai által felhozott vádakat, és szilárdan kiállt eddigi döntései mellett.
A főnök én vagyok - jelentette ki George Bush amerikai elnök hétfőn azokra a vádakra, hogy nem ura az Egyesült Államok iraki politikájának. George Bush a Tribune Broadcasting regionális tv hálózatnak nyilatkozva elutasította két szenátornak az iraki stabilizációval és újjáépítéssel kapcsolatos bírálatait.

Egy jogos háború

Richard Lugar, a szenátus külügyi bizottságának elnöke ugyanis vasárnap felrótta, hogy a kormánynak nincs egységes terve, állandóan ellentmondó üzeneteket küld Irakról a nagyvilágba. "Az elnöknek elnöknek kell lennie" - hangsúlyozta a befolyásos republikánus politikus. Joseph Biden, a szenátus külügyi bizottságának rangidős demokrata tagja pedig vasárnap úgy nyilatkozott, hogy George Bushnak a kezébe kell vennie a dolgokat és világossá kell tennie Donald Rumsfeld védelmi miniszternek, Colin Powell külügyminiszternek és Dick Cheney alelnöknek, hogy mi az elnök politikája.

"Kellő tisztelettel, de tévednek a politikusok. Elejétől fogva van stratégiánk és az eredményes" - mondta az elnök. "A főnök pedig én vagyok" - tette hozzá. Ezúttal is leszögezte, hogy az iraki háború jogos volt, mivel Szaddám Huszein exelnöknek voltak tömegpusztító fegyverei és növekvő fenyegetést jelentett. "Tökéletesen helyes döntést hoztam a megfelelő időben" - hangsúlyozta George Bush. Úgy ítélte meg, hogy Irakban az amerikai média jelentéseivel ellentétben jelentős a haladás, amit többek között az is mutat, hogy szerte azt országban működnek a kórházak és az iskolák. Bush elnök közölte, hogy a második világháború utáni Németországot és Japánt történelmi mintának tekinti a demokratikus Irak megteremtéséhez.

Növekvő népszerúség

A kormányzaton belül az ellentétek a múlt héten felszínre kerültek: Donald Rumsfeld sajtónyilatkozatában közölte, hogy vele nem konzultáltak a Condoleezza Rice vezette iraki stabilizálási csoport létrehozásáról. Az iraki újjáépítést és stabilizálást összehangoló csoport megalakulását megfigyelők annak jeleként értékelik, hogy csökken a miniszter befolyása.

George Bush kijelentette, hogy nem aggódik a közvélemény-kutatási adatok miatt, amelyek szerint népszerűsége 50 százalékra csökkent, ami legalacsonyabb 2001. szeptember 11. óta. A Gallup hétfőn közzétett felmérése szerint azonban az elnökségét kedvezően megítélők aránya szeptemberben 50-ről 56 százalékra emelkedett.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft