Valér
4 °C
8 °C

Bush: A terrorizmus elleni háború sikeres

2001.10.12. 03:44
Az Egyesült Államok és szövetségeseinek terrorellenes háborúja sikeres - jelentette ki George Bush amerikai elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az elnök szerint a szövetségesek katonai, politikai és gazdasági eszközökkel kemény csapásokat mértek a nemzetközi terrorizmusra, elsősorban a bin Laden-féle al-Kaida szervezetre.
George W. Bush helyi idő szerint este hét órakor tartott sajtótájékoztatót a Fehér Házban. A CNN közlése szerint 1995 óta ez volt az első elnöki sajtótájékoztató, amelyet főműsoridőben, élőben közvetítettek Amerika-szerte.

Az elnök szerint az Egyesült Államok sikeres háborút vív a terrorizmus ellen. A szövetséges erőknek sikerült megsemmisíteniük a bin Laden-féle al-Kaida által fenntartott kiképzőközpontokat, meggyengíteni a tálib rendszer katonai erejét, szinte teljesen kiiktatni a légvédelmét.
(Bővebben a nap katonai eseményeiről: Megállás nélkül támadnak az amerikaiak

Bush többször is hangsúlyozta: az Egyesült Államok újfajta háborút visel. Ezt a háborút, a terrorizmus elleni háborút nem csak fegyverekkel vívják, hanem diplomáciai és gazdasági eszközökkel egyaránt. Az elnök szerint az újfajta háborúban a hadseregnek új módszerekkel, újfajta szemlélettel kell részt vennie, épp úgy, mint ahogy a rendvédelmi szerveknek, például az FBI-nak. (The FBI has to think different - mondta az elnök az Apple szlogenjét.)

Bush hangsúlyozta azt is, hogy a világ az Egyesült Államok mellet van. "Az egész világ együtt viseli ezt az új, újfajta háborút, amely az első és remélhetőleg az utolsó a huszonegyedik században."

Oszama bin Ladenről elmondta: egyelőre nem tudni, hogy a terroristavezér életben van-e vagy halott. De ez a háború nem csak ellene folyik. "Ő csak egyike a legrosszabbaknak. Egyike annak a huszonkét gonosztevőnek, akiknek listáját közzétettük."
(Bővebben: Fejenként ötmillió dollár a legveszélyesebb terroristákért)

Ekképpen az Egyesült Államoknak nem Afganisztán legyőzése a célja. Ha az ország holnap kiadja az al-Kaida szervezet tagjait, az Államok beszünteti a katonai akciót. Afganisztánnak még mindig van esélye a békés megoldásra. Oszama bin Laden "eltérített egy egész országot", egy népet. Az Egyesült Államok küldetése, akarata, hogy bíróság elé állítsa a terroristákat, az al-Kaida szervezet tagjait, mindazokat a politikusokat, akik segítik, pénzelik, bújtatják a terroristákat.

Bush szólt arról, hogy nem csak az afganisztáni tálib vezetés, de más kormányok, országok is támogatják a terrorizmust, a háború ellenük is folyik. Bush "gonosz embernek" nevezte például Szaddám Husszein Iraki elnököt.

Bush elmondta, hogy többször beszélt Tony Blair elnökkel Afganisztán jövőjéről, arról, hogy mi lesz azután, ha a szövetség megnyerte a háborút. Afganisztán újjáépítésében, az afgán nép megsegítésében részt vennének az Egyesült Államok szövetségesei, a NATO-országok, de akár az ENSZ keretein belül is elképzelhető az újjáépítés.

Az elnök saját, önmagához intézett kérdésére válaszolva elmondta: meghökkentés értetlenül áll némely arab ország reakciója előtt. Ezek az országok nem értik Amerikát, nem értik meg, hogy az Egyesült Államok nem az iszlám ellen visel háborút, hanem a Gonosz ellen. A terroristák, a gyilkosok ellen.

Az elnök emlékeztett arról, hogy éppen egy hónap telt el a tragikus, csaknem ötezer amerikai életét követelő merényletsorozat óta. Ismét fölszólította az az embereket, hogy térjenek vissza normális életükhöz, utazzanak, termeljenek, fogyasszanak. Még akkor is, ha az FBI csütörtöki közlése szerint újabb terrorcselekményekre lehet számítani az országban. (Ugyanakkor a tőzsde például újraéledni látszik a szeptember 11-i sokk után: kétfontos tőzsdeindex, a Nasdaq és a Standard & Poor's 500 értéke is meghaladta a szeptember 10-it a csütörtöki záráskor.)
(Bővebben: Magához tért az amerikai tőzsde; Egy hónappal a merénylet után: Amerika emlékezik)

Bush szerint az amerikaiak nyugodtak lehetnek, a hatóságok mindent megtesznek, és kitűnően teszik a dolgokat. Az elnök ennek illusztrálására elmondta, hogy a hatóságok nemrég arról értesültek, hogy az al-Kaida néhány embere permetező-repülőgépről akar vegyi vagy biológiai terrorakciót végrehajtani, de az akciót sikerült megakadályozni a mezőgazdasági repülők és repterek szigorú ellenőrzésével.

A sajtótájékoztató végén Bush arra kérte az amerikai népet, mindenki támogassa egy dollárral az Afganisztánban éhező gyermekeket. "Ez a legjobb fegyverünk, ha megmutatjuk az amerikai nép jószándékát, kedvességét."