Eszter, Eliza
EUR 382,07 Ft
USD 358,21 Ft
14 °C
24 °C

Bush elbúcsúzott az amerikai néptől

2009.01.16. 07:03
George W. Bush jövő hét kedden átadja a hatalmat utódának, csütörtökön tévébeszédben búcsúzott el országa népétől. "A lelkiismeretemet követtem, és úgy cselekedtem, ahogy helyesnek véltem" - jelentette ki utolsó beszédében az egyik legnépszerűtlenebb amerikai elnök.

George Bush leköszönő amerikai elnök csütörtök este országos tévébeszédben búcsúzott el az amerikai néptől; nyolcévi elnökségére visszatekintve azt mondta, lelkiismeretét követve mindig a nemzet érdekei szerint cselekedett.

"Talán nem értenek egyet néhány nehéz döntésemmel, de remélem, azzal egyet tudnak érteni, hogy a nehéz döntések meghozatalára törekedtem" - fogalmazott a Fehér Házból élőben sugárzott beszédében, amely utolsó nyilvános szereplése volt. Bush 200 fős közönség előtt mondott beszédet, az eseményen jelen volt 45 olyan ember, akiket érdemeik, személyes történetük alapján hívtak meg a Fehér Házba.

Barack Obama beiktatása a remény és a büszkeség pillanata Amerika számára - mondta Bush 112 órával azelőtt, hogy jövő kedden átadja a hatalmat utódának, aki az Egyesült Államok első afro-amerikai elnöke lesz.

A 43. elnök - akinek hivatali ideje az Egyesült Államok ellen valaha intézett legsúlyosabb terrortámadással kezdődött és évtizedek óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal végződik - arról beszélt: az amerikai nemzet a legnehezebb időkben is előre tekint, "bízom Amerika ígéretében, mert ismerem népünk jellemét".

A minden idők egyik legnépszerűtlenebb elnökeként távozó Bush azt mondta, elődeihez hasonlóan neki is voltak kudarcai, "bizonyos dolgokat másként intéznék, de mindig az ország érdekeit tartottam szem előtt". "A lelkiismeretemet követtem, és úgy cselekedtem, ahogy helyesnek véltem" - jelentette ki.

Bush kifejtette, hogy elnöksége során gyakran beszélt a jóról és a rosszról. Ez némelyek számára kényelmetlen volt, "pedig a jó és a rossz jelen van a világban, és a kettő között nem lehet kompromisszum" - fogalmazott.

Terrorellenes politikáját illetően azt mondta, hogy jogos vitát lehet folytatni több döntéséről, de kevés vita lehet az eredményekről, Amerikát több mint hét éve nem érte terrortámadás. "Esküt tettem, hogy mindent megteszek biztonságunk érdekében" - mondta, és megismételte sokat hangoztatott meggyőződését: a szabadság terjesztése alternatívát nyújt a szélsőségekkel szemben.

Bush arról is beszélt, hogy határozott lépéseket tett az amerikai gazdaság védelmében, "kihívások érték jólétünket, és mi felnőttünk hozzájuk". Mint mondta, nehéz időket élnek a keményen dolgozó családok, "de sokkal nagyobb lenne a veszteség, ha nem cselekedtünk volna". Hite szerint az amerikaiak közösen, elszántsággal és kemény munkával visszaállítják a gazdaságot a növekedési pályára, "ismét megmutatjuk a világnak, mennyire életerős az amerikai szabad vállalkozási rendszer".

A búcsúbeszéd nem olyan hagyomány, amelyet minden elnök követ, Bush apja, az idősebb Bush például nem búcsúzott el az országtól. Az ifjabb Bush azonban - aki az utóbbi napokban több búcsúinterjút adott és megtartotta búcsú-sajtótájékoztatóját is - tanácsadói szerint fontosnak tartotta, hogy köszönetet mondjon a nemzetnek és megvédje örökségét.

George Bush a hétvégét a Camp David-i elnöki nyaralóban tölti, legközelebb akkor fogja őt látni az ország, amikor jövő kedden üdvözli az Egyesült Államok 44. elnökét a Fehér Ház északi oszlopcsarnokánál.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás