József, Bánk
-7 °C
0 °C

Bush: provokáció, fenyegetés az észak-koreai atomkísérlet

2006.10.09. 17:51
George Bush telefonon beszélt Dél-Korea, Kína, Oroszország és Japán vezetőivel, akik valamennyien megerősítették, elkötelezettek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentessége mellett.

Észak-Korea sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre - közölte hétfőn a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség, amit több ország is megerősített. A nukleáris kísérletet számos ország elítélte, többen válaszlépéseket helyeztek kilátásba, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésen ítélte el a történteket.

A KCNA jelentése, amely szerint a kísérlet nyomán nem szivárgott ki sugárzó anyag, "történelmi eseményként" tálalta a tesztet. A dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint a kísérletet helyi idő szerint nem sokkal fél tizenegy után (közép-európai idő szerint hajnali fél négy után) hajtották végre Kildzsu város közelében, az ország északkeleti részén. A dél-koreai földtani megfigyelő központ a Richter-skála szerint 3,6-os erősségű rengést észlelt ezen időpontban.

Elítélték a robbantást

A kísérleti robbantást Kína és Oroszország is megerősítette; orosz illetékesek szerint Észak-Korea 5-15 kilotonna hatóerejű, föld alatti nukleáris robbantást hajtott végre. Dél-koreai szakértők szerint valószínűleg egy hegybe vájt vízszintes alagútban hajtották végre a kísérleti robbantást. Dél-Koreában eddig nem észlelték a radioaktivitás szintjének semmiféle emelkedését a robbantás nyomán.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár mélységes aggodalmát hangoztatta, az ENSZ BT pedig rendkívüli ülésén határozottan elítélte az észak-koreai kísérleti atomrobbantást. Osima Kendzo, Japán ENSZ-nagykövete közölte: a BT egyben felszólította Phenjant, hogy térjen vissza a fegyverprogramjáról kezdett hathatalmi tárgyalásokhoz. A diplomata jelezte: a BT mihamarabb megvitatja azt, hogy milyen válaszlépést adjon a kísérleti atomrobbantásra, amelyet veszélyesnek tart a nemzetközi békére és biztonságra nézve.

Észak-Korea ENSZ-nagykövete viszont kijelentette: a BT-nek gratulálnia kellene Észak-Koreának a kísérleti atomrobbantásért, ahelyett hogy - mint a diplomata mondta - "haszontalan" határozatokat hozna.

Előzőleg számos ország vezetője ítélte el a kísérleti atomrobbantást, többen szigorú válaszlépéseket is kilátásba helyeztek.

Bush: provokáció és fenyegetés

Az Egyesült Államok - még a BT-ülés előtt - az ENSZ BT azonnali közbelépését sürgette. George Bush amerikai elnök provokációként és fenyegetésként ítélte el a kísérletet. Hangsúlyozta: a nukleáris fegyverek vagy anyagok átadása "súlyos fenyegetést" jelentene az Egyesült Államok biztonságára nézve, s Észak-Korea "teljes körű felelősséggel tartozna" egy ilyen lépés következményeiért. Bush telefonon beszélt Dél-Korea, Kína, Oroszország és Japán vezetőivel, akik megerősítették: elkötelezettek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentessége mellett.

Az észak-koreai atomkísérlet súlyos fenyegetés Északkelet-Ázsia békéjére nézve - mondta Ro Mu Hjon dél-koreai elnök Abe Sindzo japán kormányfővel folytatott szöuli tárgyalása után. Szavai szerint Dél-Korea higgadtan, de keményen fog válaszolni, egyeztetve lépéseit a nemzetközi közösséggel. Dél-Korea fokozott harckészültségbe helyezte hadseregét, és felfüggesztette az Észak-Koreának szánt segélyek szállítását.

Remélik, hogy Phenjan visszatér

Megbocsáthatatlannak nevezte a nukleáris kísérletet Szöulban Abe Sindzo japán kormányfő, de úgy vélekedett, hogy "mindenkinek meg kell őriznie hidegvérét". A japán kormány szóvivője jelezte: Tokió fontolgatja, hogy kérni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsától az ENSZ-alapokmány VII. fejezetének alkalmazását. (Ez lehetővé teszi gazdasági szankciók kiszabását, sőt végső eszközként a katonai erő alkalmazását is.)

A kínai külügyminisztérium is rosszallását fejezte ki első reakciójában. Kína határozottan ellenzi, hogy Észak-Korea kísérleti atomrobbantásokat végezzen, hangsúlyozta nyilatkozatában, és kifejezte azt a reményét, hogy Phenjan visszatér az atomprogramjáról folytatott hatoldalú tárgyalásokhoz. (A két Koreán és Kínán kívül az Egyesült Államok, Japán és Oroszország vesz részt ebben az elhúzódó tárgyalásfolyamatban.)

Fenyegetés a világ biztonságára

Vlagyimir Putyin orosz elnök elítélte az észak-koreai kísérletet. Az észak-koreai lépés hatalmas kárt tett a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó folyamatban - mondta az orosz államfő Moszkvában. A moszkvai külügyminisztérium közleményben követelte Észak-Koreától, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az atomsorompó-szerződés rendszerébe való visszatérésre és a hatoldalú tárgyalások felújítására. Egyúttal önmérsékletre intett minden érintett államot.

Élesen elítélte az észak-koreai kísérleti atomrobbantást Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár is, és rendkívüli ülésre hívta össze a katonai szövetséghez akkreditált nagyköveteket. Ez a lépés "fenyegetés a világ biztonságára nézve, és a nemzetközi közösség lehető leghatározottabb válaszát követeli" - mondta a főtitkár.

Elfogadhatatlan az észak-koreai lépés

Benita Ferrero-Waldner, az Európai Unió külkapcsolatokért felelős biztosa elfogadhatatlannak nevezte az észak-koreai lépést, de az EU egyelőre nem tervezi a kelet-ázsiai országnak szánt humanitárius segélyek leállítását vagy visszafogását. A malajziai látogatáson tartózkodó EU-biztos felszólította Phenjant, hogy ne hajtson végre újabb kísérleti atomrobbantásokat, és térjen vissza a hatoldalú tárgyalásokhoz. Elfogadhatatlannak nevezte az EU soros, finn elnöksége is az észak-koreai kísérleti nukleáris robbantást, és sürgette Phenjant, hogy mondjon le atomfegyvereiről és atomprogramjairól.

Az észak-koreai atomkísérlet a világ békéjét fenyegető súlyos provokáció, mondta Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője.

A nyugati országok gyanúja szerint atomfegyver előállítására törekvő Iránban az állami rádió úgy vélte: Phenjant az amerikai nyomásgyakorlás késztette a nukleáris kísérletre.

Izrael provokációnak nevezte az észak-koreai nukleáris kísérletet, hozzátéve: a nemzetközi közösség Irán esetében is hasonló helyzetben találhatja magát.