Benedek
-5 °C
5 °C

Európa-Amerika: nincs egyetértés a klímakérdésben

2001.06.14. 21:01
Az Európai Unió és az Egyesült Államok vezetői göteborgi csúcstalálkozójukon elismerték, hogy nincs egyetértés köztük a globális felmelegedés kezelését illetően, de folytatják a párbeszédet. Az amerikai elnököt tüntetők százai fogadták, akik az amerikai "csillagháborús" programot és a Kiotói Egyezmény felmondását vetették szemére.
Az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselői csütörtökön zárónyilatkozatukban Göteborgban elismerték, hogy nincs egyetértés köztük a kiotói jegyzőkönyvről, de folytatják a párbeszédet a globális felmelegedés kérdéseiről. "Egyetértünk abban, hogy nem értünk egyet" a globális felmelegedés problémájának kezelését illetően - állapította meg a svéd kormányfő, aki az EU soros elnöke, és az amerikai elnök.

George W. Bush áprilisban jelentette be, hogy országa kilép az üvegházgázok kibocsátásának csökkentéséről szóló Kiotói Egyezményből. Ezt nagy felháborodás kísérte az Óvilágban. Európába indulása előtt az amerikai elnök újabb klímakutatásokat javasolt, elképzeléseit azonban az EU vezetői és környezetvédők újfent elutasították, mondván, azok tíz évvel elkéstek, és nem jelentenek valódi megoldást a globális felmelegedés problémájára.

Nem vonulnak ki az amerikaiak a Balkánról

A göteborgi csúcstalálkozón a résztvevők abban is megállapodtak, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) novemberi miniszteri értekezletén folytatják a kereskedelmi tárgyalásokat. A közel-keleti béke megteremtése érdekében a nyilatkozat aláírói szoros együttműködésre vállaltak kötelezettséget. A Balkánnal kapcsolatban Bush megerősítette, hogy az Egyesült Államoknak nem áll szándékában magára hagyni európai szövetségeseit a térségben.

Bush, aki hangsúlyozta, hogy támogatja az EU és a NATO kibővítését, hangoztatta azt is, hogy Oroszországnak nem kell félnie az egyesült Európától. Az elnök a hétvégén Szlovéniában minderről, valamint az orosz-amerikai ellenségeskedés alkonyáról is megpróbálja meggyőzni orosz államfőt.

Tüntetőkkel csapott össze a rendőrség

Kora délután heves összecsapások kísérték az európai-amerikai csúcstalálkozót a konferenciaközponton kívül a rendőrök és a tüntetők közt. A tüntetők, akik körülbelül kétszázan voltak, és "Nem kell csillagok háborúja!" és "Bush, menj haza!" feliratú transzparenseket emelgettek, üres üvegekkel és utcakövekkel dobálták a pajzzsal, gumibotokkal felfegyverkezett, mintegy 400 kutyás rendőrt, akik végül szétszórták a tüntetőket.

A helyi hatóságok szerint az európai-amerikai, illetve az EU-csúcs három napja alatt körülbelül 12 ezer tüntető érkezik a városba, hogy részt vegyen a globalizáció, Bush amerikai elnök környezetvédelmi politikája elleni megmozdulásokban.

Göteborg központjában az Amnesty International szervezett tiltakozó akciót az amerikai halálbüntetési gyakorlat ellen, ezen részt vett Tomas Bodström svéd igazságügy-miniszter is. Több mint 80 szervezet jelentett be előre békés felvonulásokat, köztük a Föld Barátai környezetvédő csoport és a Kínában betiltott Falunkung szekta tagjai.