Piroska
-1 °C
5 °C

Európába látogat az amerikai elnök

2001.06.12. 11:15
Első európai látogatását kezdte meg kedden George W. Bush amerikai elnök. Ötnapos vizitje során Spanyolországból Belgiumba a NATO-székházba látogat, majd egy EU-találkozón vesz részt Svédországban. A megtárgyalandó kérdésekben - az amerikai rakétavédelmi pajzs, a kiotói egyezmény amerikai elutasítása - nem várnak látványos eredményeket. Bush később Putyin orosz elnökkel is találkozik.
Ötnapos európai látogatását kezdte meg kedden George W. Bush amerikai elnök - az első nagyobb külföldi útja elnökké választása óta. Látogatásának első állomása Spanyolország, ahol elsőként Jose Maria Aznar miniszterelnökkel találkozik. A BBC madridi tudósítója szerint Európa egyik konzervatív vezetőjeként Aznar természetes szövetségese az amerikai elnöknek.

Mi baja Európának Amerikával?
forrás: The Economist

Spanyolország után Brüsszelbe, a NATO-székhelyére látogat Bush, majd egy EU-találkozó következik Svédországban. Ezután Lengyelországba utazik, végül pedig Putyin orosz elnökkel találkozik Ljubljana.

Kínos téma Kiotó...

A látogatás fő célja az létfontosságúnak tartott, ám kissé megtépázott európai-amerikai viszony óvatos foltozása. A külpolitikában járatlannak tekintett Bushnak sikerült ugyanis Európát is magára haragítania. Az európai kormányok - többek közt - azért orroltak meg Bushra, mert nyilvánosan visszautasította a kiotói egyezményt, amely az ipari államok gázkibocsátásának csökkentését szabályozná. Busht aggasztja a kiotói egyezmény hatása az amerikai gazdaságra; európai turnéja előtt egy nappal újfent elutasította a megállapodást, és helyette további kutatásokat javasolt (Bővebben...)

...a Balkán...

Az európaiakkal való találkozón szó eshet az amerikai katonák Balkánról történő kivonulásáról is. Az amerikai diplomácia ebben a kérdésben láthatólag nincs egységes állásponton. Colin Powell külügyminiszter azt mondta a NATO külügyminisztereinek Budapesten, hogy az Egyesült Államok nem szándékozik egyoldalúan kivonulni sem Boszniából, sem Koszovóból, legfeljebb az amerikai jelenlét némi csökkentéséről lehet szó. Viszont Don Rumsfeld védelmi miniszter azt szeretné, hogy amint lehetséges, azonnal vigyék haza a fiúkat.

...és a rakétavédelem is

Az európaiak az amerikai rakétavédelmi rendszer egyoldalú felállítása miatt is haragszanak: szerintük előbb az európai stratégiai változásokról kellene tárgyalni. Az amerikai diplomácia ebben a kérdésben sem tűnik egységesnek: Powell további konzultációkat szorgalmaz, míg a harciasabb Rumsfeld szerint a kérdésben nem lehet kompromisszumot kötni.

Kommentátorok az egész stratégiát elhibázottnak tartják, tekintve, hogy a rakétavédelmi rendszer egyelőre még nem is működik. Európában egyedül a britek támogatják az elképzelést. Megegyezni különösen az oroszokkal lesz nehéz, az amerikaiak kezét itt ugyanis köti az 1972-es ABM-szerződés, amely kimondottan tiltja az ilyen rendszerek telepítését. Bush korábban kijelentette, hogy ha kell, felmondja az ABM-et.