Alfréd
-3 °C
3 °C

Bush gratulált a demokratáknak

2006.11.08. 15:36
George Bush amerikai elnök gratulált a vezető ellenzéki politikusoknak a kongresszusi választásokon elért demokrata sikerekhez szerdán, a választások másnapján. A virginiai szoros eredmények miatt lehet, hogy még hetekig nem dől el, hogy a demokraták vagy a republikánusok lesznek-e többségben a felsőházban, vagyis a szenátusban. Az alsóházi győzelem után a demokraták Bush Irak-politikáját bírálták.

George Bush, hogy a két párt közötti együttműködést hangsúlyozza, a republikánus párti vezetők mellett felhívta telefonon az újonnan megválasztott Nancy Pelosi demokrata párti alsóházi elnököt, valamint a képviselőházi és a szenátusi többség vezetőjét, Steny Hoyert és Harry Reidet is, gratulált nekik a demokrata győzelmekhez. Pelosit és Hoyert csütörtökre meghívta ebédre a Fehér Házba - mondta a szóvivő, Dana Perino az MTI szerint.

Az alsóház demokrata többségű lesz

A keddi amerikai kongresszusi http://index.hu/politika/kulfold/midterm4016/ választások után közzétett nem hivatalos részeredmények szerint a demokraták előnye rajzolódik ki. Az elnökségének hatodik évét töltő republikánus elnök most először áll olyan helyzet előtt, hogy ellenzéki többségű alsóházzal kell együttműködnie.

A CNN szerint a demokraták tizenkét éve először szerezték meg a többséget a képviselőházban, de szerdán egyelőre még nem világos, hogy a szenátusban is többségbe kerülnek-e. Két helyen, Monatana államban és Virginiában ugyanis túl szoros az eredmény ahhoz, hogy végeredményt lehessen hirdetni.

A szenátusban nagyon szoros lesz az eredmény

Márpedig a demokraták eddig négy mandátumot hódítottak el a republikánusoktól a szenátusban, a felsőházban, és ha még kettőt szereznének, akkor többségbe kerülnének itt is. Ez egyébként a CNN prognózisa, amely figyelmeztet arra is: a republikánusoknak a két függőben lévő államban elég, ha csak egy szenátori helyet nyernek, akkor megőrzik többségüket.

Az USA-ban most a képvislőházi helyek mindegyikéről szavaztak a választók, a szenátusban azonban csak a helyek egyharmadát választották újra. Így a demokraták hiába nyertek Rhode Islandben, Pennsylvaniában, Missouriban és Ohióban, illetve hiába került be két független, de demokrata szimpatizáns szentáor Vermontban és Connecticutban, még legalább két mandátumra szükségük lenne a többséghez.

Montana és Virginia dönt

Montanában, a republikánus Conrad Burns szenátor és az eddig állami szenátorként tevékenykedő demokrata kihívó, John Tester vívott szoros harcot. Tester a szavazatok 99 százalékának összeszámlálása után 190 ezer 486 voksot tudhat a magáénak, de ellenfele, Burns közel jár hozzá 188 ezer 900 szavazattal.

Ha Tester nyer, a demokraták biztosíthatják maguknak a szenátusi többséget, feltéve, hogy Virginiában nem változik az eredmény. Itt a republikánus szenátor George Allen hatezer szavazttal van lemaradva Jim Webb demokrata jelölttől. Eddig egyébként 2,3 millió szavazatot dolgoztak fel. Allen - ha veszít, azt annak köszönheti, hogy a kampányban tréfának szánva makimajomnak (illetve makákónak) nevezte demokrata ellenfelének egy indiai származású önkéntes aktivistáját.

Még hetekig nem lesz végleges eredmény?

A virginiai törvények szerint a vesztes újraszámlálást kérhet, ha a szavazatok közti különbség kisebb mint egy százalék. Ha ez megtörténik, akkor hetekig függőben maradhat az eredmény, és így természetesen a szenátusi többség sem tisztázódik addig.

Ha Virginia és Montana mandátumai megoszlanak majd a két párt között, akkor 50-50 demokrata és republikánus szenátor lesz a felső házban, legalábbis a demokrata szimpatizáns függetleneket is ideszámítva. Joe Liberman e függetlenek közül az érdekesebb, ő korábban Al Gore alelnökjelöltje volt, de a demokratáktól elszakadt, mivel annyira támogatta Bush iraki politikáját. Így tehát a szenátusban megnövekedhet Dick Cheney amerikai alelnök szerepe, az ő szavazata ugyanis plusz egyet jelenthet a kormányon lévő republikánusoknak.

Nem lehetnek boldogok a republikánus képviselők

Ugyanakkor máris lehangolóan nyilatkozott a választásokról a republikánusok képviselőházi vezetője, John Boehner. Az ohioi képviselő szerint mélyen csalódottak a republikánusok a mostani választási eredmények miatt.

Egy másik republikánus vezető sem lehet túlzottan boldog: az MTI szerint ugyanis elveszíti tisztségét Dennis Hastert, a képviselőház eddigi, a Fehér Házhoz lojális elnöke. Hastert már korábban arra kényszerült, hogy lemondjon a kollégái melletti kampányolásról egy szeptember végén kipattant botrány miatt. Azzal gyanúsítják, hogy szemet hunyt egyik képviselőtársának a viselt dolgai, nevezetesen egy kongresszusban dolgozó kiskorú fiú molesztálása felett.

Demokrata elnöknő az alsóházban

Hastertet Nancy Pelosi személyében demokrata párti alsóházi elnök váltja. Pelosi lesz az első nő ezen a poszton Amerikában.

Pelosi egyébként nagyon örült a republikánusok számára lesújtó eredménynek, hiszen a demokraták 28 helyet nyertek az alsóházban. Egyébként 15 új mandátum is elég lett volna nekik, de ezt jóval túlteljesítették. Pelosi szerint nagy győzelem volt ez az amerikai nép számára, az emberek ugyanis új irányvonalat akarnak. Pelosi máris nekiesett Bush politikájának, és nem véletlen, hogy az iraki helyzetet emelte ki. "Elnök úr, új irányra van szükség Irakban" - mondta.