György
14 °C
24 °C

Bush félmilliárd dollárért akar elnöki könyvtárat

2006.11.27. 21:17
George Bush minden elődjét túlszárnyalva félmilliárd dollárból tervez elnöki könyvtárat és múzeumot alapítani - írta a New York Daily News című lap hétfőn.

A népszerűtlen Bush híveivel 500 millió dollárt akar költeni arra, hogy fényes örökséget, egy könyvtárat és egy kutatóközpontot hagyjon hátra a dallasi Déli Metodista Egyetemen. A legutóbbi amerikai elnökök azokban a városokban hozták létre az elnöki könyvtárakat, ahol politikai karrierjük elkezdődött. Bush Dallasban élt egészen addig, amíg Texas állam kormányzójává nem választották 1995-ben.

Arab pénzre számítanak

Az újság értesülése szerint a Bush-könyvtár szervezői arra számítanak, hogy az összeg felét 10-20 millió dolláros "megaadományok" fogják kitenni. Az adományozók között - akiknek a nevét azután sem kötelező nyilvánosságra hozni, hogy a Fehér Ház hivatalosan bejelentette a könyvtár alapítását - több arab, valamint iparmágnás van. A félmilliárd dollár másik felét kisebb donorok adják majd, 25 ezertől 5 millió dollárig terjedő összegekben.

George Bush a kiszivárgott félmilliárd dolláros tervvel kétszer annyit kíván könyvtárja alapítására fordítani, mint amennyit 2004-es újraválasztási kampányára költött. E mellett a hatalmas pénz mellett eltörpül minden korábbi elnöki könyvtár alapítási összege.

Carter és Bush

Az elnöki könyvtár mellett egy úgynevezett Demokrácia Intézet is létesül majd a Bush-örökség "fényezésére" - írta a New York-i lap, megjegyezve, hogy a republikánus elnök teljesítményét az amerikai közvélemény és egyre több tudós is gyengére értékeli. Az újság értesülése szerint az intézet konzervatív szakértőket alkalmaz majd abból a célból, hogy elemzéseket és könyveket írjanak az elnök politikájának helyességéről.

Az még kérdéses, hogy a nagyra törő könyvtárépítési tervekre összegyűlik-e a tervezett pénz azután, hogy a kongresszusi választásokon a szavazók elutasították a kormány politikáját és Bush személy szerint is gyatra közvélemény-kutatási eredményeket produkál. Jimmy Carternek mindenesetre komoly nehézségei támadtak, miután vereséget szenvedett Ronald Reagantől 1980-ban. A szervezők szerint Dallas és Texas lakói azonban határtalanul büszkék elnökükre.

Lincoln és Roosevelt

Az első amerikai elnöki könyvtár alapítását Franklin Delano Roosevelt kezdeményezte azzal, 1939-ben személyes és elnöki dokumentumait a szövetségi kormánynak ajándékozta.

Az elnöki könyvtárak és múzeumok hálózatát egy szövetségi hivatal működteti, de nem klasszikus értelemben vett könyvtárakról, hanem az elnökök levelezését, tárgyait, pályafutásukkal kapcsolatos dokumentumokat őrző raktárintézményekről van szó. A szövetségi hálózat legutóbbi, tizenegyedik tagja, a William J. Clinton Elnöki Könyvtár 2004 novemberében létesült. Más elnöki könyvtárak nem tagjai a szövetségi hálózatnak, például az Abraham Lincoln Elnöki Könyvtár tulajdonosa és üzemeltetője Illinois állam.