Géza
-12 °C
-4 °C

Az iraki elnök nem Amerika embere

2006.10.28. 23:21
Az egyórás telefonbeszélgetésen az amerikai elnök és az iraki kormányfő megegyezett, hogy felgyorsítják az iraki erők teljes ellenőrzésének átadását. Eközben folytatódtak amerikai és iraki erők összecsapásai a felkelőkkel.

Megegyezés született szombaton George Bush amerikai elnök és Núri al-Maliki iraki kormányfő között arról, hogy felgyorsítják az iraki hadsereg teljes ellenőrzésének átadását a bagdadi vezetésnek.

A két vezető közel egy órát beszélt telefonon egy nappal azt követően, hogy a Washington és az iraki politikus közötti egyre nagyobb véleménykülönbség jeleként al-Maliki kijelentette, barát, de nem Amerika embere.

A telefonbeszélgetést követően az iraki miniszterelnök hivatala közleményben tudatta, hogy a két vezető megállapodott az iraki hadsereg kiképzésének felgyorsításáról, és arról, hogy átadják a biztonsági felelősségét a bagdadi vezetésnek. Tony Snow fehér házi szóvivő azt hangoztatta, Bush megerősítette, hogy támogatja al-Malikit. Idézte az amerikai elnök szavait, hogy az iraki kormányfő "nem Amerika embere Irakban, hanem szuverén vezető, akit az Egyesült Államok segít".

Folytatódnak az összecsapások

Eközben Irakban folytatódtak amerikai és iraki erők összecsapásai a felkelőkkel. Az ország déli részén fekvő Kútnál 15 fegyverest megöltek, nyolcat őrizetbe vettek a biztonsági erők.

A Bagdadtól nyugatra fekvő Ramádiban szombaton hat iraki meghalt, közte három asszony és két gyermek egy légitámadásban. Az amerikai hadsereg közölte, hogy nincs tudomása légi csapásokról, de pénteken számos alkalommal támadás érte erőiket, amire az amerikai harckocsik tűzzel válaszoltak. Ugyanebben a térségben egy iraki felkelő amerikai járőrre támadt, rakétagránátja azonban célt tévesztett és egy lakóházba csapódott.

Az észak-iraki Kirkuk és Baakúba között fekvő Udhaim településen fegyveresek egy kisbuszból elraboltak 11 iraki katonát, aki őrhelyére utazott.

A Bagdadtól 40 kilométerre délre fekvő Szuvajra helységben a rendőrség öt holttestre bukkant a Tigris folyónál. Az áldozatok testén kínzás- és lövésnyomok voltak.

Újabb amerikai katona halt meg Irakban - közölte szombaton az amerikai hadsereg. A hivatalos kommüniké szerint a tengerészgyalogos pénteken halt be "harc közben szerzett sérüléseibe" al-Anbár tartományban. Ezzel 98-ra emelkedett a csak októberben elesett amerikaiak száma Irakban. Ez volt a negyedik legsúlyosabb veszteséget hozó hónap az amerikaiak számára a 2003. márciusi invázió óta, egyben a legtöbb halálos áldozatot követelő az elmúlt egy évben. A Pentagon adatai szerint eddig összesen 2809 amerikai katona halt meg az iraki háborúban.