Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A balti bővítés a fő téma a NATO-csúcson

2001.06.13. 19:04
A találkozón Bush amerikai elnök a rakétavédelmi program tervét ismertette az európai országok képviselőivel. A résztvevők állást foglaltak a balti országok jövő évi lehetséges felvételéről is. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök és Martonyi János külügyminiszter képviselte.
Lord Robertson főtitkár üdvözlő szavaival Brüsszelben nyílt meg a NATO-országok csúcsszintű találkozója. Robertson a legutóbbi, washingtoni csúcstalálkozó óta eltelt két év eredményeiről beszélt. Kiemelte a balkáni országokban lezajlott fordulatokat, az Európai Unió és a NATO kibontakozó biztonsági együttműködését, amely máris jó eredményeket hozott a balkáni békefenntartásban, az Oroszországgal való viszony megszilárdítását és a két éve meghívott három új tag, köztük Magyarország teljes beilleszkedését a szövetségbe. Hangoztatta, hogy az "egyedülálló transzatlanti partneri viszony" eddig és a jövőben is sikeresen őrködik a tagországok közös biztonságán.

Robertson hangoztatta, hogy az állam- és kormányfők megerősítették eltökéltségüket: a jövő évi prágai csúcstalálkozón folytatni kell a NATO bővítését új tagok meghívásával. Döntések még természetesen nem születtek arról, hogy mely országokról lesz szó, de a tagsági felkészülés egész programja, amelyben kilenc ország vesz részt, elismerést kapott. Orbán Viktor miniszterelnök közölte, hogy a soron kívüli NATO-csúcsértekezleten vele együtt 7-8 ország képviselői foglaltak állást a szövetség újabb bővítése, főleg a balti országok felvétele mellett. A magyar miniszterelnök a csúcsértekezlet alkalmával rövid, informális különbeszélgetést is folytatott George Bush amerikai elnökkel, Jacques Chirac francia elnökkel és Gerhard Schröder német kancellárral. A négyes beszélgetés témája elsősorban a bővítés ügye volt.

Bush: Új biztonsági kihívások előtt a NATO

George W. Bush amerikai elnök nyilatkozatában a "szabadság nagy szövetségének" nevezte a NATO-t. Rámutatott, hogy ez a szövetség fennállása alatt sikeresen elrettentette a Szovjetuniót, felülkerekedett a hidegháborúban, és hozzájárult a kommunizmus megdőléséhez Európában. Most már előrehaladt Európa egyesülése, a NATO pedig a békepartnerség programja révén kinyújtotta kezét sok más ország felé is. Az elnök a következő időszak feladatainak a haderők korszerűsítését, a NATO kibővítését és a kor új biztonsági kihívásaira való válaszadását nevezte.

Bushnak ez az első találkozója a 18 többi tagország állam- és kormányfőivel, akik elsősorban arra kíváncsiak, hogyan foglal állást az új elnök a rakétavédelmi rendszerről, amely eddig nem nyerte el az európai szövetségesek egyértelmű támogatását. A fő probléma az, hogy Bush egyelőre nem állt elő konkrét tervekkel.

Busht tüntetők kis csoportja köszöntötte volna a brüsszeli NATO-székház mellett, de a hatóságok egy kilométer széles biztonsági övezetet hoztak létre, nehogy szélsőségesek meg tudják akadályozni a csúcstalálkozót. A tüntetők "Bush haza!" és "Állítsátok meg a csillagháborús programot!" feliratú táblákat emelgettek, sokuk a kiotói egyezmény amerikai felmondása miatt fejezte ki rosszallását.

NATO-beavatkozás Macedóniában?

Jacques Chirac francia elnök szerint a macedóniai etnikai konfliktus az egész térség stabilitását fenyegeti, és a NATO-nak "semmilyen megoldást nem szabad kizárnia", hogy rendet teremtsen. A szintén NATO-tagállam Görögország korábban szintén felvetette, hogy "előbb-utóbb" szükség lehet egy békefenntartó erőre Macedóniában.