Valér
4 °C
8 °C

Churchillhez és Reaganhez hasonlítják Busht

2004.08.30. 20:29
Tiltakozó megmozdulások kísérik a Republikánus Párt New Yorkban tartott elnökjelölt-állító konvencióját. Az Egyesült Államok legliberálisabb városába csak a csütörtöki zárónapon látogat el Bush, akit New York volt polgármestere Ronald Reagan volt amerikai elnökhöz és Winston Churchill volt brit kormányfőhöz hasonlított.
A terrorizmus elleni harc a fő témája a Republikánus Párt hétfőn New Yorkban megkezdődött négynapos jelöltállító konvenciójának, amelynek csütörtöki zárónapján a küldöttek hivatalosan is a párt elnökjelöltjévé választják George Bush amerikai elnököt.

Klikk a képre!

Bush csak éjszakát tölt New Yorkban

A rendezvényt tiltakozó megmozdulások kísérik. Vasárnap New Yorkban százezrek tüntettek Bush elnök politikája és az iraki háború ellen. A hetedik sugárúton felvonuló óriási tömegben ott volt Michael Moore Oscar-díjas filmrendező és Jesse Jackson tiszteletes, fekete polgárjogi harcos. A tüntetők arra buzdították a választópolgárokat, hogy november másodikán voksaikkal küldjék vissza Texasba Bush elnököt.

A Republikánus Párt elnökjelöltségére Bush elnök az egyedüli pályázó. A konvenció egyedüli tétje az, hogy az országos figyelem kísérte rendezvény segít-e növelni George Bush népszerűségi mutatóit két hónappal az elnökválasztás előtt. Bush elnök csak egy éjszakát tölt New Yorkban, és másnap, csütörtökön mondja el a jelöltséget elfogadó beszédét, amelyben felvázolja újabb négyéves megbízatásának a céljait.

Konvenció a legliberálisabb városban
A konvenciót az Egyesült Államok egyik legliberálisabb államának legliberálisabb városában rendezik meg, ahol a Demokrata Pártnak ötször annyi bejegyzett szavazója van, mint a Republikánus Pártnak, és 2000-ben négyszer annyian szavaztak Al Gore demokrata párti jelöltre, mint George Bushra. A helyszín a Manhattan szívében lévő, sportrendezvényeknek és koncerteknek otthont adó Madison Square Garden körcsarnok, amely hét kilométerre van a "ground zérótól", a Világkereskedelmi Központ porig lerombolt ikertornyának a helyétől.

A küldöttek szerint helyes az iraki háború

A hétfőn este felszólaló Rudi Giuliani, aki a terrortámadások idején New York polgármestere volt, beszédének előre közzétett szövegében Ronald Reagan volt amerikai elnökhöz és Winston Churchill volt brit kormányfőhöz hasonlította az Egyesült Államok 43. elnökét.

A The New York Times/CBS felmérése szerint a küldöttek 96 százaléka szerint volt helyes dolog Irakba küldeni az amerikai katonákat, míg a republikánus szavazótábornak csak a 78 százaléka, az összes szavazópolgároknak pedig csak 46 százaléka gondolkodik így.