Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Nagyot esett Bush Népszerűsége

2003.02.28. 21:06
Az amerikaiak kevesebb, mint fele választaná újra George Busht. Az elégedetlenség fő oka a gazdaság teljesítménye, az elnök Irak-politikája még mindig népszerű. A háborút 59 százalék támogatja.
George Bush beiktatása óta első ízben 50 százalék alá csökkent azok aránya, akik az elnököt 2004-ben újraválasztanák. A CNN televízió, a USA Today napilap és a Gallup közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint a következő elnökválasztáson a megkérdezettek 47 százaléka választaná újra. Decemberben még 51 százalék volt azok aránya, akik támogatták George Bush második elnöki megbízatását.

A felmérés szerint a lakosság 39 százaléka demokrata jelöltet szeretne elnöknek. Decemberben ez az arány 37 százalék volt.

Gazdasági okok

A csökkenés alapvető oka a gazdaság állapota. A megkérdezettek kétharmada minősítette gyengének a gazdaság teljesítményét, 10 százalékkal többen, mint decemberben. Ugyanennyivel csökkent a gazdasági növekedéssel kapcsolatos derűlátás a felmérés szerint.

A megkérdezettek többsége, 57 százalék ennek dacára jóváhagyólag viszonyul ahhoz, ahogyan George Bush elnöki feladatát ellátja. Ez az arány azonban a legalacsonyabb az 1991 szeptember 11-i terrortámadások óta.

A többség támogatja a háborút

Nem változott december óta az Irak elleni háború támogatottsága, amely továbbra is 59 százalék. A felmérés 1004 felnőtt amerikai február 24-26 között telefonon végzett kikérdezésén alapult.