Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A demokraták visszavonatnák Bush első kampányfilmjét

2003.11.24. 10:01
Visszataszítónak és botrányosnak nevezte a szenátus demokrata frakciójának vezetője George W. Bush most bemutatott kampányfilmjét. A szpot a terrorizmussal harcoló elnök ellen áskálódó demokratákra helyezi a hangsúlyt.
Tom Daschle, a szenátus demokrata kisebbségi frakciójának a vezetője vasárnap visszataszítónak és botrányosnak nevezte George Bush amerikai elnök első televíziós választási hirdetését, és sugárzásának beszüntetésére szólított.

A demokraták csak áskálódnak

A 30 másodperces hirdetés azt sugallja, hogy miközben George Bush amerikai elnök harcban áll a terrorizmussal, demokrata kihívói folyton csak áskálódnak ellene.

A felvétel Bush elnöknek az unió helyzetéről elmondott januári beszédéből mutat egy részletet. Az elnök kijelenti, hogy a terrorizmus elleni háború az akarat és az állhatatosság próbája, majd a következő felirat jelenik meg: vannak, aki most azért támadják az elnököt, mert a terroristákat támadja. A hirdetés arra buzdítja a nézőket, mondják meg kongresszusi képviselőiknek, hogy támogassák az elnök megelőzésen alapuló önvédelmi politikáját.

Vonják vissza a hirdetést

Tom Daschle vasárnap az NBC-nek nyilatkozva a hirdetést visszavonását sürgette. "Mindannyian le akarjuk győzni a terrorizmust, ezért nem helyes kétségbe vonni azoknak a hazafiságát, akik ellenzik az elnök egyes terveit."

Több demokrata politikus is elmarasztalta vasárnap az elnök első választási hirdetését. A Fehér Ház bevételére készülő Wesley Clark nyugalmazott tábornok a CBS televízióban úgy vélte, az elnök megszegte azt az ígéretét, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat nem fogja politikai célokra felhasználni. Az ABC televízióban Edward Kennedy massachusettsi szenátor a hirdetést olyan kísérletnek nevezte, amely az ellenvélemények elfojtására irányul. John Lieberman connecticuti szenátor, reménybeli elnökjelölt a CNN-en úgy értékelte a hirdetést, hogy az a közvélemény figyelmét próbálja elterelni a munkanélküliségről és más gondokról.

A hirdetést vasárnap Iowa államban sugározták, ahol hétfőn a demokrata elnökjelöltségre pályázó politikusok tévévitát folytatnak egymással.