Konrád
8 °C
26 °C

Bush meggyilkolására készült egy amerikai muszlim

2005.02.23. 10:13
A nyílt utcán akarta lelőni George W. Busht egy amerikai muszlim a szövetségi ügyészség vádjai szerint. Abu Alit 2003-ban Szaúd-Arábiában fogták el. A hatóságok szerint a férfi 2001-ben csatlakozott az al-Kaidához.

Bush elleni merénylet előkészítésével vádolnak egy Szaúd-Arábiában elfogott amerikai állampolgárt. Virginia állam körzeti bíróságának vádja szerint a huszonhároméves Ahmed Omar Abu Ali egy társával két merénylettervet is készített. A merénylők egyik terve szerint Abu Ali a nyílt utcán pisztollyal végzett volna az elnökkel, a másik elképzelés szerint autóba rejtett pokolgép lett volna a gyilkos fegyver, írja a BBC.

Abu Ali és merénylőtársa is azt állítja, hogy másfél évig tartó előzetes letartóztatásukban többször is megkínozták őket. Ali ügyvédje útján felajánlotta a bírónak, hogy megmutatja a sebeit. "A hátán van a bizonyíték", mondta a tárgyaláson Asraf Nubari, a vádlott védője.

Az ügyvéd állításai szerint Abu Alit megkorbácsolták, napokig bilincsben tartották.

Alit az elnök elleni merényleten kívül öt másik vádpontban is perbe fogták, terrorizmussal és al-Kaida-kapcsolatokkal is vádolják. A szövetségi ügyészség vádjai szerint a Bostonban született Abu Ali 2001-ben csatlakozott egy al-Kaida-sejthez Szaúd-Arábiában. A merénylet tervét, melyre áldást is kapott, is itt dolgozták ki.

A Fehér Ház egyelőre nem kívánta kommentálni a bírósági eljárást, írja a BBC.