Mátyás
-6 °C
1 °C

Rakétavetőkkel támadtak egy buszra Koszovóban

2005.12.04. 15:15
Szombaton késő este rakétavetővel lőttek rá egy buszra a dél-koszovói Prizren mellett. Két rakétával célozták meg a járművet, de egyik lövedék sem robbant fel, hanem "átment" a buszon. A benn ülőknek nem esett baja.
Rakétavetőkkel támadtak ismeretlen tettesek - feltehetően albán szélsőségesek - egy buszra Koszovóban; csodával határos módon senkinek se esett baja, de a szerbiai közjogi méltóságok megkongatták a vészharangot a szerbek ellen megszaporodó támadások miatt.

A belgrádi média vasárnap számolt be arról, hogy szombaton késő este rakétavetővel lőttek rá egy buszra a dél-koszovói Prizren mellett. Két rakétával célozták meg a járművet, de egyik lövedék sem robbant fel, hanem "átment" a buszon. A rakétákat a békefenntartó kontingens német tűzszerészei hatástalanították. A támadók kiléte ismeretlen, de sejteni lehet, hogy albán szélsőségesekről van szó: a busz Dragas és Belgrád között közlekedett, és ezen a járaton nyilvánvalóan általában szerbek utaznak.

A hét végén Vojislav Kostunica szerb kormányfő és Boris Tadic köztársasági elnök is megkongatta a vészharangot a koszovói szerbeket egyre gyakrabban érő támadások miatt. Kostunica felszólította az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottját, Martti Ahtisaarit, hogy foglaljon állást a fokozódó erőszakról, és magyarázza meg, egyáltalán hogyan kíván tárgyalni a tartomány végleges jogállásáról, amikor a szerbek állandó terrornak vannak kitéve.

Boris Tadic arra emlékeztette állásfoglalásában a nemzetközi közösséget, hogy a státustárgyalások megkezdésével a koszovói szerbeket nagyon aggasztják a robbantások, lövöldözések és a kődobálások. Arra figyelmeztetett, hogy minden provokáció és erőszakcselekmény súlyos következményekkel járhat a státustárgyalások idején. Tadic szerint felbátorítja az albán szélsőségeseket a hágai Nemzetközi Törvényszék elnéző bánásmódja az egykori albán lázadóparancsnokokkal szemben.

A státustárgyalások megkezdésével megszaporodtak az erőszakcselekmények Koszovóban - legutóbb szerdán, Gracanica mellett gépkocsiból lőttek rá egy szerb középiskolásra -, miközben naponta hallatják fenyegető hangjukat különféle ismeretlen szélsőséges szervezetek, amelyekről azt sem tudni, hogy egyáltalán léteznek-e. Mindennek ellenére a koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) "stabilnak" ítéli meg a helyzetet. Remi Durlo ENSZ-szóvivő szerint az a legfontosabb az, hogy "egyetlen incidens se torkolljon erőszakhullámba".