Oszkár
20 °C
29 °C

Terroristának vagy bűnözőnek tarthatják a románok Bayert

2004.03.26. 20:24
Államtitoknak minősítette a román belügyminiszter azokat az okokat, amelyek miatt megtiltották a belépést Romániába Bayer Zsolt magyar újságírónak - derült ki egy pénteken nyilvánosságra hozott belügyminiszteri levélből.
A március 23-án keltezett levél Ioan Rus román belügyminiszter válasza arra a két héttel korábban elhangzott interpellációra, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két képviselője, Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor magyarázatot kért Bayer Zsolt kitiltásának törvényes indokairól.

Terroristának vagy bűnözőnek tartják?

Az előző ok: uszítás
Polgári engedetlenségre való uszítás miatt tiltották ki Bayer Zsolt újságírót kilencven napra Erdélyből, írta a kiutasítottnak címzett levelében Calin Fabian, Románia budapesti nagykövete. Románia budapesti nagykövete szerint Bayer Zsoltnak nincs oka arra, hogy "újságírói mivoltára hivatkozzon", hiszen az erdélyi rendezvényeken résztvevőként és nem mint újságíró foglalt állást, megszegve a romániai jogszabályok előírásait. A kitiltás nem a székelyföldi autonómia megvitatásának, hanem annak "felvetési módjának a következménye", fogalmazott a levélíró. Bayer Zsolt a Magyar Nemzetnek elmondta: örül annak, hogy megtudta, mennyi időre tiltották ki. A mostani indoklást elképesztőnek tartja, mert demokráciákban a polgári engedetlenség alapvető jognak számít.
Levelében a belügyminiszter a külföldi állampolgárok romániai tartózkodására vonatkozó jogszabályra hivatkozik. A román kormány 194/2000. számú sürgősségi rendelete részletezi, hogy milyen körülmények között lehet megtiltani külfödiek belépést az ország területére. Ennek értelmében megtagadhatják a beutazást minden olyan külföldi állampolgártól, akivel kapcsolatban az illetékes hatóságok figyelmeztető jelzéseket kapnak olyan nemzetközi szervezetektől, amelyeknek Románia is tagja, illetőleg olyan román állami intézményektől, amelyek a terrorizmus elleni küzdelemmel és a nemzetbiztonság védelmével foglalkoznak.

Amennyiben ezek a jelzések arra intenek, hogy az érintett külföldiek bármilyen módon terrorista cselekedeteket követnek el, pénzelnek, készítenek elő, vagy bármilyen módon támogatnak, illetőleg az a gyanú merül fel velük szemben, hogy határokon átnyúló szervezett bűnöző csoportok tagjai vagy támogatói, akkor számukra megtiltható a belépés Románia területére.

Államtitok

Ioan Rus levelében azt írta: a román hírszerző szolgálat ilyen természetű információkat közölt a román belügyminisztériummal, s a tárca ezek alapján rendelte el a "szóban forgó személy belépésének megtiltását Románia területre". A miniszter leszögezte: az említettek a "minősített információk kategóriájába tartoznak, és államtitok jellegűek".

A minősített információk védelmére vonatkozó, 180/2002 számú törvény előírásai szerint a két képviselő által kért információkat csak a román képviselőház házszabályában megjelölt eljárások teljesítése esetén lehetne a kérelmezők rendelkezésére bocsátani - szögezte le levelében Ioan Rus. Bayer Zsoltot február 28-ra virradóra tartóztatták fel a borsi határátkelőhelyen.