Jusztina
3 °C
16 °C

Nyilvánosságra hozzák az erőszakoskodók adatait Kaliforniában

2004.09.27. 13:16
Internetes oldalakon hozzák nyilvánosságra Kaliforniában a szexuális zaklatók nevét, adatait, fényképét és bizonyos esetekben a pontos lakcímét is. A demokraták törvényjavaslatát a republikánusok is lelkesen támogatták, Schwarzenegger kormányzó pedig már alá is írta.
Nyilvánosságra hozhatják Kaliforniában a szexuális bűncselekményeket elkövetők lakcímét. Arnold Schwarzenegger, az állam színészből lett kormányzója már alá is írta az ezt lehetővé tevő törvényjavaslatot.

Név, fénykép, lakcím

Az AB844 számú törvény értelmében a szexuális zaklatás vádjával elítéltek személyes adatait egy weboldalon hoznák nyilvánosságra. A törvény valamilyen szinten azért védelmet biztosít az elkövetőknek is, a legtöbb bűnösnek csak az irányítószámát hozzák nyilvánosságra. Ez azonban a vidéki körzetekben pont elég az azonosításhoz. Hogy biztosan felismerhetőek legyenek az elkövetők, születési adataik és nevük mellett fényképüket is nyilvánosságra hozzák, bűnlajstromukkal együtt.

A tizennégy évesnél fiatalabb gyermekeket orális szexre kényszerítő, tíz évesnél idősebb zaklatók esetében azonban a pontos lakcímet hozzák nyilvánosságra, írja a San Francisco Chronicle.

Működő rendszer

San Joséban, Fresnóban, Bakersfieldben és Los Angeles megye több városában (A többmilliós nagyváros közigazgatásilag több, egybenőtt település) is működtetnek már a szexuális zaklatók adatait rögzítő webes adatbázisokat, ezeket most megnyitják a nagyközönség előtt is. A kétpárti támogatást élvező törvényjavaslatot Nicole Para demokrata állami képviselő nyújtotta be.