Donát
-4 °C
2 °C

Hibásnak tartják ügynökük halála miatt az amerikaiakat az olaszok

2005.05.03. 06:32
Az amerikaiak tudtak róla, hogy Nicola Clipari Irakban van, bár küldetése részleteivel nem voltak tisztában, állapította meg a titkosügynök márciusi halálát vizsgáló olasz bizottság. Az amerikai vizsgálat szerint az amerikai őrkatonák szabályosan jártak el, az olaszok szerint feszültségük és tapasztalatlanságuk nagyban hozzájárult Calipari halálához.

Felelősek az amerikai katonák Nicola Calipari olasz titkosszolgálati ügynök haláláért, mondta ki a márciusi iraki esetről hétfőn közzétett hivatalos olasz jelentés. Az esetről a pár nappal ezelőtt kiadott amerikai jelentés mindenben felmentette az amerikai katonákat a felelősség alól.

Feszültség, tapasztalatlanság

Szándékosságot az olasz vizsgálat sem állapított meg, azonban úgy véli, hogy a tragikus végkimenetelű eset az őrposztnál szolgálatot teljesítő amerikai katonák feszültsége és tapasztalatlansága miatt következett be. "Valószínű, hogy a feszültség_ a tapasztalatlanság és a stressz miatt néhány amerikai katona ösztönösen, kevés önkontrollal cselekedett", állapította meg a dokumentum.

Caliparit március 4-én, Bagdad közelében lőtték le, amikor az olasz titkosszolgálat kocsioszlopa a bagdadi reptérre szállította Giuliana Sgrenát, a terroristák fogságából szabadult olasz újságírónőt. Az amerikai vizsgálat szerint az olaszok nem tájékoztatták az amerikaiakat a járműoszlop mozgásáról, a titkosügynökök pedig többszöri figyelmeztetés ellenére sem lassítottak az amerikai útblokádnál.

Részleteket nem tudtak

A Washingtonban pénteken nyilvánosságra hozott amerikai megállapítások szerint a katonákat nem terheli felelősség, a szokásos szabályok szerint jártak el, és egyikük se követett el mulasztást. A jelentés az olaszokat tette felelőssé azért, hogy az ellenőrző pontnál nem tudták, kik ülnek a gépkocsiban.

Az olasz vizsgálók szerint az amerikai hatóságok "kétségtelenül" tudtak Calipari és egy másik olasz ügynök bagdadi jelenlétéről, bár "az valószínű, hogy küldetésük részleteivel nem voltak tisztában. A hétfői római jelentés szerint hamisak azok az amerikai állítások, hogy a katonai ellenőrző pontot figyelmeztető táblák előre jelezték.