Ágnes
-1 °C
2 °C

Vétlenek az olaszt ügynököt lelövő amerikaiak

2005.04.26. 13:41
Felmentette a felelősség alól azokat a katonákat az amerikai hadsereg belső vizsgálata, akik egy ellenőrzőpontnál lelőttek egy olasz titkosügynököt. Az olaszok nem fogadják el a vizsgálat eredményeit.

Nem hibáztak azok az amerikai katonák, akik egy ellenőrzőpontnál agyonlőtték az olasz titkosszolgálat iraki csoportfőnökét, jelentette a BBC. Az amerikaiak szerint már lezárult, az olaszok által vitatott vizsgálat megállapításai szerint az amerikai katonák az ellenőrzőpontoknál elfogadott szabályok szerint jártak el, fényjelekkel és figyelmeztető lövésekkel is figyelmeztették a nagy sebességgel közelítő olasz gépkocsioszlopot.

Az olasz titkosszolgálat emberei éppen az iraki emberrablók fogságából kiszabadult Giuliana Sgrena újságírónőt szállították a bagdadi reptérre. Az amerikaiak szerint az olaszok nem tájékoztatták az iraki központi parancsnokságot a járműoszlop mozgásáról. Az olaszok ezt vitatják, ahogy azt az amerikai állítást is, hogy a járműoszlop nagy sebességgel közelítette meg az ellenőrzőpontot.

Az amerikai vizsgálat szerint az ellenőrzőpont személyzete az előírásoknak megfelelően járt el, és mivel nem tudott az olasz járműoszlopról, joggal vélték támadónak a lassítás nélkül közelítő járműveket. Sgrena, aki amúgy a háborút elutasító kommunista Manifesto újságírója, szerint az amerikaiak figyelmeztetés nélkül lőttek a járművekre, "direkt". Véleménye szerint az amerikai hadsereg, mivel elutasítja a tárgyalást a túszszedőkkel, szándékosan akart végezni vele.

Az amerikai hadsereg szóvivője nonszensznek nevezte az újságírónő nyilatkozatát.

A vizsgálat vitatott eredményei ugyanakkor várhatóan nagy felháborodást keltenek majd a háborút amúgy is hevesen elítélő olasz közvéleményben. Az ellenőrzőpontnál elhunyt Nicola Caliparit nemzeti hősként ünnepelték hazájában, írja a BBC.