Valér
4 °C
8 °C

Kanada enyhíti drogpolitikáját

2003.05.28. 13:57
Legfeljebb pénzbírsággal büntetné a 15 gramm marihuánánál kevesebbet birtokló fogyasztókat a kanadai kormány. Az Egyesült Államok drogcárja szerint Amerikát máris "elárasztotta" a jó minőségű kanadai kannabisz. Retorzióként felfogható, a napi egymilliárd dolláros amerikai-kanadai kereskedelmet is sújtó intézkedésként szigorított határellenőrzéseket javasol.
Nagyban könnyíthet a marihuánára vonatkozó büntetőjogi szabályozásán Kanada - írja a BBC. A kormány már megküldte a parlamentnek új törvénytervezetét, mely gyakorlatilag dekriminalizálja a kannabisz fogyasztását és kis mennyiségű tartását.

Szabálysértés

A kormány elképzelései szerint ezentúl legfeljebb pénzbírsággal sújtanák és nem vennék nyilvántartásba a 15 grammnál kevesebb marihuána birtoklásán kapottakat. A tervezet ugyanakkor szigorításokat is tartalmaz, a jövőben súlyosbodnak a nagy mennyiségű kendert termesztők büntetési tételei. A kormány egyben növelné a felvilágosításra szánt összeget is.

Kanada déli szomszédja, az Egyesült Államok folyamatos tiltakozása ellenére kész végig vinni tervét.

Szigorított határforgalom?

Bush kábítószer elleni harcának vezére, John Walters "drogcár" szerint a lépés miatt szigorítani kell a két ország határának védelmét. A lépés fenyegetésként is felfogható, a BBC elemzése szerint súlyos károkat okozhat a két ország közti napi egymilliárd dolláros áruforgalomban.

Kontrol nélkül

Az Egyesült Államok szövetségi szinten keményen küzd a marihuána ellen, bár már 12 tagállam enyhítette a marihuána orvosi felhasználására vonatkozó szabályokat. A kanadaiak ezt egyébként érvként is felhasználták. A 12 tagállam, valamint Ausztrália és több európai ország példája is bizonyítja, hogy a dekriminalizáció nem vezet a fogyasztás növekedéséhez.

Ehhez képest Walters szerint a kanadai fűhelyzet kicsúszott az ellenőrzés alól. Véleménye szerint máris "elárasztotta" Amerikát a "nagy hatásfokú" kanadai kannabisz. A drogcár kitart a hivatalos amerikai álláspont mellett: "Ha a szer elérhetőbb, kevesebb a társadalmi nyomás a használat ellen, akkor nő a fogyasztás és több lesz a függő" - állítja. [Az amerikai és a holland droghelyzetet összehasonlító kutatások ennek ellentmondanak. Míg a kenderfogyasztást megtűrő Hollandiában stagnál vagy csökken a marihuánát kipróbálók aránya, a szigorú tiltás politikáját követő Egyesült Államokban nő. legalize.staff]

Népszerű döntés

Mindezek ellenére a kanadai kormány tervezete a lakosság nagy részének támogatását is élvezi. Több közvélemény-kutatás szerint a kanadaiak 70 százaléka gondolja, hogy a bírság a megfelelő büntetés.

A BBC montreáli tudósítójának villámfelmérése hasonló eredményt mutat. Az utcán megszólaltatott nyilatkozók közül Matthew, a 42 éves marihuánafogyasztó mérnök a helyes irányba mutató lépésnek tartja a dekriminalizálást. "A marihuána elleni harc az adófizetők pénzének pocsékolása" - nyilatkozta a BBC-nek. Véleménye szerint a kannabiszt teljes mértékben legalizálni kéne, így a kormány ellenőrizhetné a kereskedelmet, nem a maffia.

A húszéves Julie személy szerint ugyan nem fogyasztó, de mivel "mindenki szív", támogatja a törvénymódosítást. Frankie, a kétgyerekes pszichológus ellenzi a döntést. "Ez a politikai mutatvány azt sugallja, nyugodtan lehet drogokkal kísérletezni. Egyértelműbb üzenetet kéne küldeni, főleg most, hogy a marihuána egyre erősebb lesz" - nyilatkozta a BBC tudósítójának.