Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Majdnem evakuálták a Capitoliumot

2008.03.12. 23:25
Egy kisgép túl közel ment a világ egyik legjobban védett épületéhez. A Cessna rádiókapcsolat nélkül repült be a washingtoni törvényhozás épülete körüli ötven kilométeres tiltott zónába.

Kis híján evakuálták szerdán a washingtoni Capitoliumot, mert egy Cessna típusú kisgép tíz kilométerre megközelítette az amerikai törvényhozás épületét.

Az ötfokozatú terrorfenyegetettségi skálán rövid időre a második legmagasabb, narancssárga szintet rendelték el: a Capitoliumban tartózkodókkal közölték, készüljenek fel az épület kiürítésére. A turisták előtt lezárták az épületet.

Az evakuálásra végül nem került sor, két elfogó vadászgép "kikísérte" a Cessnát a védett légtérből.

Az amerikai Capitolium a 2001. szeptember 11-i repülőgépes terrormerényletek óta a világ legjobban védett épületei közé tartozik.

Az egymotoros könnyű repülőgép állítólag egy észak-marylandi repülőtérről szállt fel, és rádió nélkül berepült a Capitolium körüli 50 kilométeres tiltott zónába. Két F-16-os vadászgép a törvényhozás épületétől északnyugatra, 10 kilométer távolságra, 550 méteres magasságban térítette el a Cessna 177-est, amely a vadászgépek "felügyelete mellett" egy virginiai repülőtéren szállt le 56 kilométerre nyugatra a Capitoliumtól. A pilótát kihallgatták.

Az amerikai kongresszusban a terrorfenyegettségi szintet narancsról citromsárgára, majd még lejjebb, zöld színűre, alacsony fokozatra csökkentették.

Egyes hírek szerint többen elhagyták a Capitoliumot, amikor elrendelték az evakuálásra való felkészülést.