Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Majdnem evakuálták a Capitoliumot

2008.03.12. 23:25
Egy kisgép túl közel ment a világ egyik legjobban védett épületéhez. A Cessna rádiókapcsolat nélkül repült be a washingtoni törvényhozás épülete körüli ötven kilométeres tiltott zónába.

Kis híján evakuálták szerdán a washingtoni Capitoliumot, mert egy Cessna típusú kisgép tíz kilométerre megközelítette az amerikai törvényhozás épületét.

Az ötfokozatú terrorfenyegetettségi skálán rövid időre a második legmagasabb, narancssárga szintet rendelték el: a Capitoliumban tartózkodókkal közölték, készüljenek fel az épület kiürítésére. A turisták előtt lezárták az épületet.

Az evakuálásra végül nem került sor, két elfogó vadászgép "kikísérte" a Cessnát a védett légtérből.

Az amerikai Capitolium a 2001. szeptember 11-i repülőgépes terrormerényletek óta a világ legjobban védett épületei közé tartozik.

Az egymotoros könnyű repülőgép állítólag egy észak-marylandi repülőtérről szállt fel, és rádió nélkül berepült a Capitolium körüli 50 kilométeres tiltott zónába. Két F-16-os vadászgép a törvényhozás épületétől északnyugatra, 10 kilométer távolságra, 550 méteres magasságban térítette el a Cessna 177-est, amely a vadászgépek "felügyelete mellett" egy virginiai repülőtéren szállt le 56 kilométerre nyugatra a Capitoliumtól. A pilótát kihallgatták.

Az amerikai kongresszusban a terrorfenyegettségi szintet narancsról citromsárgára, majd még lejjebb, zöld színűre, alacsony fokozatra csökkentették.

Egyes hírek szerint többen elhagyták a Capitoliumot, amikor elrendelték az evakuálásra való felkészülést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!