Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Fegyveres összecsapás Caracasban

2003.01.04. 09:31
Két ember életét vesztette Caracasban a Chávez-párti és az ellenzéki tüntetők összecsapásában. A tüntetésen a rendőrség is tüzet nyitott. Az összecsapásokban mintegy 45 ember sebesült meg, két személyt lőtt sebekkel ápolnak, 12-en a szembenálló tüntető csoportok által egymásra dobált kövektől sebesültek meg, és mintegy 30 személyt kellett a tüntetők szétválasztására bevetett könnygáz okozta légúti panaszokkal kórházba szállítani.
Több százezer ember gyűlt már össze a helyőrségi laktanyát és a venezuelai védelmi minisztériumot is magába foglaló Fuerte Tiuna előtt, amikor a lövöldözés kirobbant - jelentette az EFE hírügynökség. A Nemzeti Gárda és a katonai rendőrség alakulatai először könnygáz-gránátokkal próbálták szétoszlatni a Chávez-párti csoportokat, amelyek órákon át vártak az ellenzéki tüntető menetre a Fuerte Tiuna előtt, de e csoportok gyorsan újra összeálltak. A rendőrök az ellenzéki tömeget is megpróbálták könnyfakasztó gránátokkal visszafordítani, de sikertelenül.

Chavez hívei lövöldözni kezdtek

Az ellenzékiek a pénteki tüntetéssel egy letartóztatott lázadó tábornok szabadon engedését akarták elérni. A Chávez-pártiak petárdák, üvegpalackok és kövek záporával fogadták az ellenzéknek a térre érkező első csapatait, amelyek visszadobálták köveket a másik tábor tagjai felé. A biztonsági erők nagy létszámban felvonulva várták komplexum előtt a tüntetőket, s a két ellentábor között elhelyezkedve igyekeztek megakadályozni, hogy súlyosabb összecsapásokra kerüljön sor. A rendőrség azt követően nyitott tüzet, hogy a biztonsági erők két tagja megsebesült a Chávez hívei által az ellenzéki tüntetőkre leadott lövésektől.

Riasztó lövések

Az összecsapások során négy embert ért találat, ketten a kórházba szállítás után belehaltak sérüléseikbe. A Chávez-párti tüntetők soraiból legalább hatan tüzeltek az államfő ellen tüntető tömeg irányába, ahonnan hamarosan szintén lövésekkel válaszoltak. Végül a nagy mennyiségben bevetett könnygáz és a rendőrség által leadott riasztó lövések sorozatai nyomán sokan elmenekültek a helyszínről.