Árpád
-2 °C
4 °C

Merénylet az afgán elnök ellen

2002.09.05. 13:40
Merényletet követtek el Hamed Karzai afgán elnök és a kandahári kormányzó ellen. A támadásban a kormányzó könnyebben megsérült, a támadó és két másik ember életét vesztette. Nem sokkal a merénylet előtt pokolgép robbant Kabulban. A robbanásban huszonketten életüket vesztették, több tucat ember megsérült.
Hamed Karzai
Merényletet követtek el Hamed Karzai afgán elnök és a társaságában tartózkodó kandahári kormányzó ellen a dél-afganisztáni városban, nem sokkal egy 22 halálos áldozatot követelő kabuli pokolgépes merényletet követően - jelentette a CNN. A lövéseket egy afgán őr adta le, akit a merénylet után az elnök amerikai testőrei lőttek le. A lövöldözésben három ember vesztette életét - nyilatkozta a BBC-nak a kandahári kormányzó biztonsági fönöke.

A támadásban megsérült Gul Aga Serzai, Kandahár kormányzója. A kormányzót a nyakán találta el egy golyó, a szemtanúk szerint sérülése nem súlyos - jelentette a CNN. Karzai és Serzai éppen elhagyták a kormányzó palotáját, amikor támadás érte őket. Egyelőre nem tudni, hogy a merénylet célpontja az afgán elnök, vagy a kormányzó volt-e. Karzai a CNN információi szerint családi ügyeit intézte. Az elnököt nem rázta meg a támadás, elmondása szerint "jól van, felkészült arra, hogy hasonló dolgok történjenek vele", írja a BBC.

Huszonkét halott Kabulban

Legalább huszonkét ember életét vesztette, és többtucatnyian megsebesültek, amikor egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel Afganisztán fővárosában. A merényletet a város egyik forgalmas piacán, a Tájékoztatási Minisztérium közelében követték el - jelentette az MTI.

Figyelemfelkeltő robbantás

A CNN értesülései szerint a merényletet egy másik, sokkal kisebb robbanás előzte meg. A rendőrség véleménye szerint a kisebbik robbantás célja az volt, hogy kíváncsiskodók tömege gyűljön a helyszínre.

Egyelőre nem tudni, hogy a minisztérium épülete lett volna a támadás célpontja. A BBC helyszíni tudósítója szerint a környéken az utóbbi napokban több merényletet is megakadályoztak a hatóságok. Az utcán most a rendőrök több autót feltörtek, mert attól tartanak, hogy további bombákat is elrejtettek.

Dzsihád az amerikaiak elűzéséért

Pár nappal a pokolgépes merénylet előtt a lázadók egyik vezére, Gulbuddin Hekmatyar egykori miniszterelnök dzsihádot, szent háborút hirdetett az amerikai csapatok kiűzésére. A mostani a legsúlyosabb merénylet augusztus 15-e óta, a korábbi robbantások csekély károkat okoztak - jelentette az AP.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?