Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Merénylet az afgán elnök ellen

2002.09.05. 13:40
Merényletet követtek el Hamed Karzai afgán elnök és a kandahári kormányzó ellen. A támadásban a kormányzó könnyebben megsérült, a támadó és két másik ember életét vesztette. Nem sokkal a merénylet előtt pokolgép robbant Kabulban. A robbanásban huszonketten életüket vesztették, több tucat ember megsérült.
Hamed Karzai
Merényletet követtek el Hamed Karzai afgán elnök és a társaságában tartózkodó kandahári kormányzó ellen a dél-afganisztáni városban, nem sokkal egy 22 halálos áldozatot követelő kabuli pokolgépes merényletet követően - jelentette a CNN. A lövéseket egy afgán őr adta le, akit a merénylet után az elnök amerikai testőrei lőttek le. A lövöldözésben három ember vesztette életét - nyilatkozta a BBC-nak a kandahári kormányzó biztonsági fönöke.

A támadásban megsérült Gul Aga Serzai, Kandahár kormányzója. A kormányzót a nyakán találta el egy golyó, a szemtanúk szerint sérülése nem súlyos - jelentette a CNN. Karzai és Serzai éppen elhagyták a kormányzó palotáját, amikor támadás érte őket. Egyelőre nem tudni, hogy a merénylet célpontja az afgán elnök, vagy a kormányzó volt-e. Karzai a CNN információi szerint családi ügyeit intézte. Az elnököt nem rázta meg a támadás, elmondása szerint "jól van, felkészült arra, hogy hasonló dolgok történjenek vele", írja a BBC.

Huszonkét halott Kabulban

Legalább huszonkét ember életét vesztette, és többtucatnyian megsebesültek, amikor egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel Afganisztán fővárosában. A merényletet a város egyik forgalmas piacán, a Tájékoztatási Minisztérium közelében követték el - jelentette az MTI.

Figyelemfelkeltő robbantás

A CNN értesülései szerint a merényletet egy másik, sokkal kisebb robbanás előzte meg. A rendőrség véleménye szerint a kisebbik robbantás célja az volt, hogy kíváncsiskodók tömege gyűljön a helyszínre.

Egyelőre nem tudni, hogy a minisztérium épülete lett volna a támadás célpontja. A BBC helyszíni tudósítója szerint a környéken az utóbbi napokban több merényletet is megakadályoztak a hatóságok. Az utcán most a rendőrök több autót feltörtek, mert attól tartanak, hogy további bombákat is elrejtettek.

Dzsihád az amerikaiak elűzéséért

Pár nappal a pokolgépes merénylet előtt a lázadók egyik vezére, Gulbuddin Hekmatyar egykori miniszterelnök dzsihádot, szent háborút hirdetett az amerikai csapatok kiűzésére. A mostani a legsúlyosabb merénylet augusztus 15-e óta, a korábbi robbantások csekély károkat okoztak - jelentette az AP.