Auguszta
-7 °C
0 °C

Félig-meddig autómentes nap Európában

2000.09.22. 19:53
Harmadszorra szervezték meg az európai autómentes napot, melyhez mintegy 800 város csatlakozott Liszabontól Helsinkiig, Dublintól Athénig. A francia kezdeményezést idén már az Európai Unió is támogatta, Brüsszelben a rendezvényeket összehangoló központ alakult.
Az egyes országok, városok eltérő programokat szerveztek. Néhány nagyvárosban utcákat zártak le, és a környezetvédelmet, a tömegközlekedést népszerűsítő előadásokat, vitákat tartottak.

Azért Zürichben lehetett érezni a különbséget
A megmozdulások azonban nem volt osztatlan sikere Európában. Hamburgban nem volt jelentősebb növekedés a tömegközlekedési járművökön, München, Frankfurt, Róma és Párizs utcáin ugyanolyan forgalom volt tapasztalható, mind bármely más munkanapon.

A Levegő Munkacsoport értesülései szerint Magyarországon Balmazújváros, Hatvan, Gyöngyös, Pécs, Sopron, Szeged, Várpalota és Veszprém csatlakozott.

Kukai András, a Pécsi Önkormányzat Közlekedési Bizottságának elnöke az MTI-nek elmondta, az autómentes naptól azt várják, hogy minél többen közlekedjenek gyalogosan, kerékpárral illetve vegyék igénybe a tömegközlekedés ma teljesen ingyenes járatait, s ezzel csökkentsék a város légszennyezettségét.

A várakozásokon felüli volt az érdeklődés - tájékoztatta az Indexet Loczi Tibor, a szegedi rendezvények egyik szervezője. Több százan jöttek el a közös biciklizésre, és vettek részt az előadásokon, vetélkedőkön. Brüsszellel létrejött az internetes kapcsolat is, melynek segítségével az elhelyezett webkamera képeit küldték el a helyi eseményekről.

A Levegő Munkacsoport aktivistái azonban sajnálatukat fejezték ki, hogy a város vezetése nem engedte, hogy számos nagyváros mellett Budapest is csatlakozhasson a forgalom-korlátozásokhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!